Home Dezvaluiri Noul ministru de externe din Kosovo, legături cu Rusia

Noul ministru de externe din Kosovo, legături cu Rusia

0

Fostul comandant de gherilă Ramush Haradinaj a preluat sâmbătă șefia guvernului din Kosovo, după ce Parlamentul a aprobat noul executiv rezultat din alegerile legislative desfășurate în iunie, transmite EFE.

Omul de afaceri Behgjet Pacolli, fost președinte al Kosovo, este ministru de Externe în noul guvern, în timp ce Durat Hodza va gestiona portofoliul integrării în UE.

Behgjet Pacolli, întemeietorul companiei de construcţii Mabetex, foarte cunoscută în Rusia şi în tot spaţiul postsovietic,a obținut contracte pentru reconstrucţia Kremlinului şi a altor clădiri de primă importanţă din Rusia.

Unii ar spune că Pacolli, care reconstruise înainte de aceasta regiunea rusă Iakutia, făcuse în mod inspirat cunoştinţă cu primarul oraşului şi viitorul atotputernic şef al administraţiei prezidenţiale, Pavel Borodin. 

Kosovo pune astfel capăt unei crize politice ce a ținut-o blocată timp de aproape trei luni, în urma dificultății partidelor de a forma un guvern stabil după alegerile din 11 iunie.

Acordul de guvernare s-a concretizat săptămâna aceasta, când Noua Coaliție Kosovară (AKR) a omului de afaceri Behgjet Pacolli a acceptat să se alăture alianței naționaliste PAN, câștigătoarea alegerilor.

Această alianță este constituită din trei formațiuni conduse toate de foști luptători de gherilă: Partidul Democratic din Kosovo (PDK), Alianța pentru Viitorul Kosovo (AAK) și Inițiativa pentru Kosovo (Nisma).

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a reiterat că alegerea lui Haradinaj ca prim-ministru „nu va schimba nici cu un milimetru atitudinea Serbiei”, care va continua să insiste asupra necesității ca acesta să fie judecat pentru crime de război contra cetățenilor sârbi.

Haradinaj, în vârstă de 49 de ani, președinte al AAK, este o figură foarte populară și influentă în Kosovo, unde a mai fost premier pentru o scurtă perioadă în 2004, notează EFE.

Kosovo, fostă provincie sârbă cu populație majoritar albaneză, s-a declarat independentă în 2008, o suveranitate pe care Belgradul nu o recunoaște.

Ad

Exit mobile version