Home Actualitate NOU ATAC LA CASA REGINA MARIA: Vor să o mute ca să...

NOU ATAC LA CASA REGINA MARIA: Vor să o mute ca să construiască un hotel cu 10 etaje

0

Proprietarii firmei Vulturii Mării, SRL-ul care a intrat în 2006 în posesia Casei Reginei Maria din Mamaia, vor să reloce clădirea istorică din mijlocul terenului de 4.300 mp la marginea acestuia, pentru a face loc unui hotel cu până la 10 etaje. Investitorul a încercat în trecut să o demoleze sau să o încorporeze în noua construcție, însă soluțiile propuse au fost respinse.De subliniat că în prezent Casa Reginei Maria din Mamaia se află în procedură de clasare ca monument istoric la Ministerul Culturii, transmite Dobrogea Live.

CE MAI SUSȚINE DOBROGEA LIVE:

Soluția inițială – demolarea

Amintim că inițial, actualul proprietar al vilei regale a obținut în 2022 de la Primăria Constanța un certificat de urbanism pentru demolarea clădirii, însă Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) a respins categoric desființarea casei în care Regina Maria își petrecea verile.

A doua soluție – demolarea și încorporarea într-o clădire nouă

Reprezentanții Vulturii Mării vor să exploateze valorosul teren de 4.371 mp, însă îi împiedică clădirea care va deveni monument istoric. Astfel, în vara acestui an investitorii s-au prezentat în fața membrilor CZMI cu o nouă propunere – dezmembrarea vilei și recompunerea parțială prin integrarea ei într-un hotel cu până 10 etaje.

Și de această dată membrii Comisiei Monumentelor au respins vehement propunerea investitorului, catalogând-o ca fiind “absolut halucinantă” și au îndemnat la păstrarea casei pe actualul amplasament și restaurarea ei.

Descriere foto; de la sânga la dreapta – Vila Stirbey, Castelul Regal și Vila Reginei Maria din Mamaia (Sursa foto: arh. Radu Cornescu)

Mai jos redăm câteva dintre reacțiile experților CZMI din ședința Comisiei care a avut loc în luna iulie.

– Exclusă mutarea clădirii, de fapt o desființare și reconstruire parțială, împotriva soluției propuse, absolut halucinantă și „integrarea” propusă într-o construcție contemporană. Este inadmisibilă și prezentarea făcută și propunerea, care sunt împotriva acestui monument cu o valoare memorială foarte mare.

– Soluția propusă nu se poate încadra în bunele practici de protecție, conservare și restaurare a unui monument istoric – imobil aflat în procedura de clasare cu același statut. Orice soluție de dezvoltare a imobilului se va realiza cu protecția și conservarea clădirii monument, respectarea vizibilității, punerea în valoare.

– Schimbarea amplasamentului clădirii istorice și reconstrucția acesteia conduce la pierderea valorii culturale. Dacă se dorește dezvoltarea parcelei, se va întocmi un studiu istoric, urbanistic și arhitectural de restaurare, conservare și punere în valoare a clădirii istorice și de fundamentare a construirii în acord cu valorile acesteia și cu contextul istoric și urbanistic al parcelei studiate.

Ultima soluție – mutarea pe șine

Diligențele din fața Comisie au fost făcute chiar de către reprezentanții proiectantului – firma Doris Art, deținută de Dorin Dănilă, unul dintre cei mai cunoscuți restauratori din România. Acesta a realizat inclusiv proiectul de restaurare a Porții Sărutului, opera lui Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu, și va contribui la restaurarea Casei cu Lei din Constanța și la lucrările de reabilitare a Cazinoului de pe faleză.

Contactat de “Dobrogea Live”, Dorin Dănilă a explicat că a venit cu propunerea de demolare și reconstruire a vilei pentru că este o soluție modernă întâlnită peste tot în lume, inclusiv în România.

Întrebat dacă va reveni în fața Comisiei Monumentelor cu o nouă soluție, proiectantul a spus că va propune relocarea casei la marginea de Est a proprietății prin transportarea acesteia pe șine, după modelul din perioada comunistă.

(Sursa foto: arh. Radu Cornescu)

În anul 2006, SC Mamaia SA a vândut clădirea împreună cu peste 4.000 mp de teren unui cetățean elvețian de naționalitate română pentru un preț de doar 200.000 euro, potrivit publicațieiInfo Sud Est. În perioada comunistă în mica vilă a funcționat Bar Orient, iar acum fosta casă a Reginei Maria este în paragină și aparține firmei Vulturii Mării, controlată de medicul neurolog Mihaela Cojoc și afaceristul Iuliu Liviu Cojoc, ambii stabiliți în Târgu Mureș.

Pe lângă Vila Reginei, ridicată în 1928, pe teren se mai află o clădire în care a funcționat Restaurantul Unirea, renumit înainte de Revoluție, aflat și el în paragină.

Arhitectul constănțean Radu Cornescu, unul dintre cei care s-au implicat în demersul de clasare istorică a Vilei Reginei Maria a punctat pentru “Dobrogea Live” câteva aspecte legate de arhitectura și istoria Bar Orient.

’’După Primul Război Mondial, când Palatul Regal – aflat atunci în zona actualului Tribunal – a fost devastat de trupele inamice, regina Maria a hotărât să facă o reședință regală la Mamaia. Astfel, în 1926 s-a construit reședința regală – Vila Castel, iar la un an distanță a ridicat alături vila care astăzi poartă denumirea de Bar Orient.

Vila Reginei Maria în construcție (Sursa foto: arh. Radu Cornescu)

Ambele clădiri au fost proiectate după indicațiile Reginei. Castelul Regal a fost proiectat de arh. Mario Stoppa, iar Vila de arh. Dobrescu, mâna dreaptă a lui Stoppa.

Inițial, vila a fost construită pentru Mihăiță, însă cum acesta nu a vrut-o, reședința a ajuns la fiica reginei, Ileana. Când a venit la conducerea Românei Carol al II-lea, el a vândut casa ofițerilor aviatori, care au amenajat acolo Cazinoul Ofițerilor.

Vila Reginei Maria se aseamănă cu Vila de la Balcic și Vila Stirbey din Mamaia. Are elemente orientale – precum minaretul, și elemente de tip mediteranean.

În socialism, vila a fost naționalizată și transformată în unitate de alimentație publică, cu denumirea Bar Orient’’, a povestit arhitectul Cornescu.

Și Palatul Regal din Mamaia a fost în pericol să ajungă în situația Vilei Reginei Maria, însă în acest caz a intervenit Ministerul Culturii, care la presiunea publică a recuperat în urmă cu doi ani clădirea istorică.

Ad

Exit mobile version