spot_img
26 C
București
miercuri, mai 31, 2023
AcasăAnalizeNoaptea Sfântului Bartolomeu la Lavra Kiev-Pechersk? A expirat ultimatumul dat călugărilor...

Noaptea Sfântului Bartolomeu la Lavra Kiev-Pechersk? A expirat ultimatumul dat călugărilor acuzați că ar fi pro-ruși. BucPress din Cernăuți: BOU a oferit peste 180 de tone de ajutor umanitar Armatei Ucrainei. Donațiile au constat inclusiv în mașini, echipamente medicale, medicamente. Toți clericii au donat sânge, iar bisericile au fost deschise pentru refugiați și ca adăposturi aeriene

-

Persecuția echipei lui Vladimir Zelensky asupra Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice, în special încercarea oficialilor de a-i expulza pe călugării UOC din Lavra Kiev-Pechersk, ar putea duce la un război civil și la o schimbare a actualului guvern, afirmă Oleg Soskin, un fost consilier al fostului președinte ucrainean Leonid Kuchma, pe canalul său de YouTube.

- Reclama -

„Astăzi este cel mai periculos eveniment intern care poate duce la evenimente foarte rele. Autoritățile sunt proști care nu înțeleg ce este o situație revoluționară, un război inter-religios. Nu știu ce este noaptea Sfântului Bartolomeu”, a spus expertul.

În opinia sa, guvernul Ucrainei va salva situația doar dacă refuză să-i expulzeze cu forța pe călugări și încearcă să facă compromisuri.

La începutul lunii martie, direcția Rezervației Kiev-Pechersk a anunțat încetarea contractului de închiriere pe perioadă nedeterminată de la Sfânta Adormire Kiev-Pechersk Lavra a UOC, ordonând călugărilor bisericii canonice să părăsească mănăstirea până pe 29 martie. 

Ministrul Culturii al Ucrainei, Oleksandr Tkachenko , a spus că călugării din UOC canonic vor putea rămâne în Lavră dacă se vor transfera la OCU schismatic.Miercuri, stareţul Lavrei, Mitropolitul Pavel (Lebed), a spus că monahii nu o vor părăsi. Potrivit clerului, nu există temeiuri legale pentru alungarea lor din mănăstire.

Călugării și preoții ortodocși sunt nevoiți să părăsească zidurile mănăstirii Lavra Pecerska (Lavra Peşterilor) din Kiev. Data de 29 martie fiind termenul limită impus de autoritățile ucrainene. Este vorba despre preoții și călugării care aparțin Bisericii Ortodoxe Ucrainene păstorite de mitropolitul Onufrie. Din ianuarie, guvernul ucrainean a permis Bisericii Ortodoxe Autocefale din Ucraina, structură înființată acum câțiva ani și care se află sub jurisdicția Patriarhiei de Constantinopol, să țină mai multe slujbe religioase în Lavra Pecerska din Kiev.Neoficial, autoritățile acuză BOU de faptul că s-ar afla în subordinea Patriarhiei Ruse în ciuda faptului că structura bisericească și-a declarat independența față de Moscova după începerea războiului, scrie BucPress din Cernăuți.

Mai mult, de la începerea ostilităților, BOU a oferit peste 180 de tone de ajutor umanitar Armatei Ucrainei. Donațiile au constat inclusiv în mașini, echipamente medicale, medicamente. Toți clericii au donat sânge, iar bisericile au fost deschise pentru refugiați și ca adăposturi aeriene.Acum două săptămâni, mii de oameni au mărșăluit în semn de solidaritate cu clericii și călugării din Mănăstirea Peșterilor (Pecerska). Fără folos. Decizia autorităților a rămas neschimbată.Deși autoritățile au promis că nu-i vor evacua, cu forța, din mănăstire pe viețuitori – unii aflați acolo din 1988 de la redeschidere – există șanse mari să existe o confruntare, mai spune BucPress.

Lavra Pechersk din Kiev este o mănăstire fondată în secolul al XI-lea, unul dintre principalele centre ale ortodoxiei și educației ruse. Rămășițele sfinților venerați, precum și personalități istorice celebre, sunt îngropate pe teritoriul său. Mănăstirea a fost închisă în vremea sovietică, dar tot în vremea sovietică a fost readusă în uzul Bisericii Ortodoxe Ruse. În 1988 au fost reluate lucrările mănăstirii și ale Seminarului Teologic: autoritățile au transferat Bisericii structuri de pământ și peșteri îndepărtate, iar în 1990, peșterile din apropiere. În 1990, UNESCO a adăugat Lavra Kiev Pechersk pe Lista Siturilor Patrimoniului Mondial.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img