spot_img
16 C
București
miercuri, mai 22, 2024
AcasăhighlightNicusor Constantinescu spune ca Raed Arafat e vinovat de prăbuşirea elicopterului

Nicusor Constantinescu spune ca Raed Arafat e vinovat de prăbuşirea elicopterului

-

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, îl acuză pe secretarul de stat Raed Arafat că a schimbat destinaţia elicopterului, care a fost preluat de SMURD fără acceptul său, el susţinând că la preluarea de către SMURD elicopterul avea flotoare, iar acum nu mai are, transmite Mediafax.

Nicușor Constantinescu a declarat, marţi, că acest elicopter a fost achiziţionat de Consiliul Judeţean în 2013, prin Programul Transfrontalier România-Bulgaria, iar destinaţia lui era să salveze vieţi omeneşti din România şi Bulgaria, conform programului transfrontalier.

- Advertisement -

Constantinescu l-a acuzat pe secretarul de stat în MAI Raed Arafat că a schimbat destinaţia acestui elicopter.

Din păcate, destinaţia acestui elicopter a fost schimbată de către domnul Arafat, care l-a preluat, i-a schimbat destinaţia contractului şi s-a întâmplat nenorocirea pe care aţi văzut-o ieri. Ăsta este adevărul pe care nu vrea nimeni să-l spună (…) Am refuzat să predau în 2013 acest elicopter structurilor Ministerului de Interne, domnului Arafat, fără să îşi asume cineva responsabilitatea schimbării destinaţiei. Eu, Nicuşor Constantinescu, nu pot, că s-a trezit domnul Arafat, să schimb destinaţia elicopterului, care este România-Bulgaria, care este configurat, pregătit (…) I-am spus: «domnule Arafat, domnule secretar de stat, dacă vrei semnează dumneata pe contract, anulează-l, semnează, răspunde în faţa lumii, ia aprobare de la Uniunea Europeană şi eu ţi-l dau”, a susţinut preşedintele CJ Constanţa.

- Advertisement -

El a mai spus că atunci când a fost preluat de SMURD elicopterul avea flotoare, care i-ar fi putut permite să aterizeze pe apă.

”Acest elicopter nu mai are folotoare, acest elicopter are două motoare, ca dacă se opreşte unul să funcţioneze celălalt (…) Să răspundă cine a tăiat flotoarele”, a mai susţinut Constantinescu.

Nicuşor Constantinescu a transmis încă de luni seară un comunicat de presă în care a susţinut că elicopterul care a căzut în lacul Siutghiol ar fi fost preluat de SMURD fără acceptul său şi că achiziţia acestuia este anchetată de DNA.

“Elicopterul Eurocopter are două motoare, sisteme de zbor pe timp de noapte, flotoare, proprietatea Consiliului Judeţean Constanţa. A fost achiziţionat prin Programul Transfrontalier România-Bulgaria în 2013, operat de Aerodromul Tuzla. În urma unei licitaţii publice a fost preluat în noiembrie 2014 de SMURD, fără acceptul meu, schimbându-i-se destinaţia pentru achiziţia pe fonduri UE. Achiziţia elicopterului şi costurile mentenanţei lui (inclusiv orele de zbor minimale pe lună în număr de 5 ore zbor/pilot) sunt anchetate de DNA”, a afirmat Nicuşor Constantinescu.

El a mai susţinut că, deşi este şi vicepreşedintele Comitetului Judeţean de Urgenţă Constanţa, nu s-a putut implica în operaţiunile de căutare şi salvare întrucît instanţa i-a interzis să ia legătura cu angajaţii CJ Constanţa.

Elicopterul SMURD care s-a prăbuşit în lacul Siutghiol a fost achiziţionat de Consiliul Judeţean Constanţa în noiembrie 2012, valoarea aparatului fiind de aproximativ cinci milioane de euro. Aparatul de zbor a fost achiziţionat direct de la producătorul Eurocopter, avea aproximativ 180 de ore de zbor şi avea garanţie până la 1000 de ore.

Elicopterul, de tip EC 135, este un elicopter bi-motor, fiind echipat cu două motoare Pratt & Whitney PW 206 B2 sau Turbomeca ARRIUS 2B2 dotate cu sistem de control digital FADEC (Control digital autonom al motorului). Elicopterele pot fi echipate pentru executarea misiunilor de sprijin a forţelor care menţin ordinea şi siguranţa publică cu: FLIR (sistem de observare electro-optic pe timp de zi şi de noapte), NVG (ochelari de vedere pe timp de noapte), proiector pentru căutare şi salvare (sunlight), megafoane pentru adresare publică, flotoare pentru zborul deasupra mării, troliu, echipament transport sarcini exterioare, dispozitiv pentru coborârea în rapel a luptătorilor.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img