spot_img
0.2 C
București
vineri, decembrie 27, 2024
AcasăDezvaluiriNicușor Constantinescu organiza cursuri gratuite pentru șoferi, în schimbul susținerii PSD la...

Nicușor Constantinescu organiza cursuri gratuite pentru șoferi, în schimbul susținerii PSD la locale

-

Președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost trimis în judecată de DNA într-un nou dosar, iar una din acuzații se referă la coruperea alegătorilor în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2012, transmite Agerpres.

- Reclama -

Potrivit rechizitoriul trimis de DNA în instanță, CJ Constanța a organizat în timpul campaniei electorale cursuri gratuite pentru obținerea permisului de conducere, destinate tinerilor fără un loc de muncă, iar în schimb viitorii șoferi trebuiau să lipească afișe pentru PSD.

- Advertisement -

Astfel, în vara anului 2012, Nicușor Constantinescu a aprobat alimentarea contului Fundației „Fantasio” Constanța cu suma de 250.000 lei, în baza unui proiect în valoare de un milion de lei, care avea ca obiectiv pregătirea și formarea profesională a tinerilor din județ.

Proiectul denumit „O șansă în plus” consta în obținerea permisului de conducere auto pentru tinerii din județul Constanța în căutare de locuri de muncă, categoriile A, B, C, D și E, precum și obținerea atestatului profesional pentru meseriile de conducător auto transport marfă și conducător auto transport persoane.

- Advertisement -

În baza acestui proiect, în perioada 21 mai — 12 iunie 2012, patru echipe de inspectori ai Direcției de Coordonare Instituții Subordonate s-au deplasat în localitățile din județul Constanța pentru a înscrie 8.015 tineri la 74 cursuri de pregătire și formare profesională, din care un număr de 5.344 tineri s-au înscris pentru urma cursurile la școala de șoferi.

DNA susține însă că banii au fost virați fără documente justificative și fără ca CJ Constanța să probeze efectuarea în realitate a unor cursuri de formare profesională.

Procurorii DNA au audiat mai multe persoane dintre cele care se presupune că au beneficiat de plata cursurilor la școala de șoferi.

Martorul G. I. a declarat că în luna iulie 2012, după alegerile locale, a aflat de la prietenii săi din comuna Oltina că se organizau cursuri gratuite pentru obținerea permisului de conducere, motiv pentru care a luat legătura cu un consilier local al PSD, care avea o listă deja întocmită, pe care erau trecute mai multe persoane și pe care a fost trecut și martorul.

De asemenea, martorul C. I. a declarat că în cursul lunii iunie 2012 a aflat de la un reprezentant al PSD că există un program finanțat din bani europeni prin care ar fi putut urma școala de șoferi în mod gratuit. Martorul s-a deplasat la sediul PSD din orașul Negru Vodă unde a lăsat datele de stare civilă, iar după câteva zile a fost convocat la sediul aceluiași partid, unde s-a prezentat un reprezentant al școlii de șoferi.

După ce doritorii s-au înscris, li s-a comunicat că „trebuie să participe la ședința de partid, iar în cadrul acesteia li s-a cerut să ajute reprezentanții Partidului Social Democrat în campanie, prin lipirea de afișe electorale prin oraș”.

Martorul C. I. a arătat că împreună cu mai mulți reprezentanți ai PSD a fost în satul Darabani, unde a lipit afișe electorale ale PSD, iar după aceste activități au început și cursurile de legislație. Ulterior, martorul C. I. a efectuat și orele de conducere, însă nu a putut să se înscrie la examen, reprezentanții școlii de șoferi explicându-i că nu primiseră banii necesari și că, dacă totuși dorește să susțină examenul, ar fi trebuit să suporte costurile școlarizării, solicitare neacceptată de martor.

Un alt martor, V. A., a declarat că a văzut un afiș din care rezulta că la Primăria Negru Vodă se organizau cursuri de conducere auto plătite de Consiliul Județean. El s-a înscris și a urmat câteva cursuri de legislație, iar ulterior a fost chemat la sediul PSD Negru Vodă unde s-a desfășurat o adunare electorală la care erau prezenți toți cursanții care fuseseră înscriși la școala de șoferi. La această adunare erau prezenți mai mulți membri PSD, printre care și primarul orașului Negru Vodă, care le-a spus că acele cursuri erau plătite de Consiliul Județean Constanța, condus de Nicușor Constantinescu, și le-a cerut „să aibă grijă ce fac în cabina de vot”.

După acest moment, martorul a mai fost chemat de câteva ori să participe la diferite acțiuni electorale, cum ar fi lipit de afișe sau întâlniri cu electoratul. În opinia acestui martor, dacă nu ar fi participat la aceste activități, nu i-ar mai fi fost plătită școala de șoferi.

Potrivit DNA, din aceste declarații rezultă inutilitatea programului finanțat de CJ Constanța, care a reprezentat doar o modalitate prin care sume importante de bani au fost extrase fraudulos din buget în perioada electorală, fără ca scopul programului să fi fost atins.

În sensul acestei concluzii este nu doar împrejurarea că, în general, persoanele audiate nu au obținut permisul de conducere, dar și faptul că, după o scurtă perioadă de timp, cursurile au fost întrerupte, școlile de șoferi oferind pretextul că nu primiseră fondurile necesare de la CJ Constanța.

„Elementul esențial care trebuie avut în vedere în această privință este caracterul profund electoral al programului finanțat din fonduri publice. Astfel, începerea programului și înscrierea tinerilor pe liste pentru a urma cursurile gratuite în vederea obținerii permisului de conducere s-au situat în perioada premergătoare alegerilor locale din iunie 2012. Înscrierile la cursurile pentru școala de șoferi au avut loc în perioada 21.05.2012 — 12.06.2012, adică în perioada imediat premergătoare alegerilor locale din 2012. Apoi, momentul la care școlile de șoferi au încetat să mai școlarizeze cursanții a fost imediat ulterior alegerilor, când interesul atragerii tinerilor cu drept de vot dispăruse, iar costurile efectuării în continuare a cursurilor nu se mai justificau”, notează procurorii DNA.

DNA precizează că mai multe persoane, în special din comuna Oltina și din orașul Negru Vodă, au dat declarații care demonstrează implicarea activă a membrilor PSD în programul respectiv.

De asemenea, mai multe persoane au declarat că, după înscrierea pe listele celor care doreau să obțină permisul de conducere, au fost chemate la întruniri electorale ale PSD și li s-a cerut să desfășoare diferite activități în sprijinul acestui partid implicat în perioada respectivă în campania electorală pentru alegerile locale (lipire de afișe, discuții cu electoratul, etc.).

În rechizitoriul trimis în instanță, procurorii DNA arată că, la data de 14 mai 2012, Nicușor Constantinescu a plătit suma de 22.000 lei Asociației Naționale a Veteranilor de Război Filiala Constanța cu scopul determinării membrilor ei și apropiaților acestora să voteze listele PSD în cadrul alegerilor locale care au avut loc la data de 10 iunie 2012.

La rândul ei, Asociația Națională a Veteranilor de Război l-a asigurat pe Nicușor Constantinescu de faptul că „în acest an electoral vom fi alături de dumneavoastră, mai ales că dumneavoastră sunteți și membru de onoare al asociației naționale a veteranilor de război pe țară…”.

Totodată, la data de 22 mai 2012, Nicușor Constantinescu a plătit suma de 15.000 lei, în numerar, Comunității Rușilor Lipoveni din Ghindărești, cu scopul determinării membrilor ei și apropiaților acestora să voteze listele PSD la alegerile locale.

Suma de 15.000 lei ar fi fost cheltuită pentru derularea unui proiect cultural artistic denumit „Ghindărești între trecut și prezent”, care ar fi avut ca parteneri PSD și CJ Constanța.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img