Netanyahu vrea să-și asigure imunitatea în fața acuzațiilor de corupție

0
62
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks during a press conference at the Prime Minister's office in Jerusalem, Tuesday, Oct. 9, 2012. Netanyahu has ordered new parliamentary elections in early 2013, roughly eight months ahead of schedule. (AP Photo/Bernat Armangue)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a primit luni din partea preşedintelui Reuven Rivlin un răgaz de timp suplimentar de două săptămâni pentru a forma noul guvern, transmite agenţia dpa.
Potrivit presei locale citate de agenţia EFE, Benjamin Netanyahu intenţionează să adopte o legislaţie care i-ar garanta imunitatea în cazurile de corupţie pentru care ar putea fi acuzat, precum şi un proiect de lege care ar permite guvernului şi parlamentului să eludeze hotărârile Tribunalului Suprem.

După patru mandate de premier, Netanyahu a câştigat alegerile legislative din 9 aprilie, considerate un fel de referendum asupra leadership-ului său, în timp ce aşteaptă o posibilă inculpare în trei dosare de corupţie. Partidul său, Likud, nu are însă majoritate în Knesset, de altfel niciodată vreun partid israelian nu a avut majoritate în legislativ, astfel că formarea de coaliţii este un fapt obişnuit în Israel.

Pentru formarea unei coaliţii, Netanyahu negociază în prezent cu aproape toate formaţiunile de dreapta, cu cele naţionaliste şi religioase care fac parte şi din actualul executiv.

Adoptarea acestui proiect, dacă va trece de parlament, ar permite anularea unei dispoziţii – ipotetice în acest moment – a Tribunalului Suprem pentru ridicarea imunităţii lui Netanyahu. Una dintre posibilele formaţiuni din viitoarea coaliţie guvernamentală, Uniunea Partidelor de Dreapta, a cerut deja restabilirea Legii Imunităţii, abrogată în urmă cu mai mult de zece ani, act normativ care ar putea împiedica trimiterea lui Netanyahu în faţa justiţiei.

Procurorul general a anunţat în februarie că intenţionează să-l pună sub acuzare pe Netanyahu în trei dosare de corupţie, o decizie în acest sens depinzând de concluziile unei audieri preliminare care încă nu s-a desfăşurat.