NÉPSZAVA (Ungaria), 15 noiembrie 2024 –Potrivit cotidianului austriac „Der Standard”, vinerea viitoare s-ar putea realiza la Budapesta acordul privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. La 22 noiembrie se vor aşeza la masa de negocieri ministrul austriac de interne Gerhard Karner, cel român Cătălin Predoiu şi cel bulgar Atanas Ilkow, pentru a decide în chestiunea vetoului din partea Austriei.
După cum se ştie, aderarea la Schengen a celor două ţări se prelungeşte deja din 2010. Ambele ţări au îndeplinit deja demult toate condiţiile prevăzute. La început se opusese şi Olanda, dar în ultimii doi ani doar Viena a făcut uz de veto, motivând că în Austria intră prea mulţi migranţi ilegali prin Balcanii de Vest.
Argumentul acesta părea fals, deoarece cifrele arătau că refugiaţii care intră în Austria, vin cu precădere dinspre Ungaria.
După alegerile parlamentare din Austria, deşi câştigate de un partid extremist de dreapta, formarea guvernului a revenit lui Karl Nehammer, politician de centru dreapta şi se pare că echipa sa a renunţat la poziţia sa anterioară şi la veto.
Primul semn a apărut când Magnus Brunner, comisarul austriac desemnat pentru migraţie a luat poziţie în favoarea acordului de la Schengen, iar la audierea sa de săptămâna trecută a afirmat că negocierile legate de extinderea spaţiului Schengen se desfăşoară în ritm firesc. Ministrul de interne, Gerhard Karner, a remarcat la rândul său că „acum putem observa că volumul migraţiei ilegale a scăzut vizibil, mai ales dinspre aceste ţări, ceea ce înseamnă că suntem pe calea cea bună, dar încă nu am ajuns la capătul drumului”.
Primul ministru român, Marcel Ciolacu, aprecia la acest moment aderarea României drept un fapt împlinit, eurodeputatul român Victor Negrescu a confirmat, afirmând că România a intrat pe „linia dreaptă” a aderării
avertizând însă că din cauza crizei politice din Bulgaria lucrurile ar mai putea întârzia.
Se pare însă că nu există un pericol iminent, iar presa austriacă consideră drept un fapt împlinit că la întâlnirea de la Budapesta lucrurile se vor rezolva.
Decizia definitivă se va lua la şedinţa miniştrilor de interne din 12-13 decembrie care va avea loc la Budapesta, tema aflându-se pe ordinea de zi a preşedinţiei rotative. În cazul în care extinderea se va realiza, va fi cel mai mare succes al guvernului Orbán. Ungaria a sprijinit mereu cooptarea României şi Bulgariei. Ungaria nu are aici doar interese economice, aderarea nu ar însemna şi desfiinţarea şirurilor de camioane de la frontiera răsăriteană, ci ar aduce cu sine şi foloase politice. Marea parte a maghiarilor din Transilvania au cetăţenie dublă, deci participă la alegerile din Ungaria. Totodată înseamnă un ajutor politic pentru UDMR şi la apropiatele alegeri. La 24 noiembrie va avea loc primul tur al alegerilor prezidenţiale, la care candidează şi preşedintele UDMR Hunor Kelemen, iar la 1 decembrie vor avea loc alegerile parlamentare, în cadrul cărora partidul maghiar se va lupta pentru atingerea pragului de acces de 5%.
Potrivit cotidianului austriac Der Standard, suspendarea veto-ului austriac poate fi perceput şi ca un fel de cadou electoral pentru guvernul de la Bucureşti. (Marcel Ciolacu este favoritul alegerilor prezidenţiale, iar partidul său, PSD cel al alegerilor parlamentare. Realizarea aderării la Schengen poate garanta victoria lui Ciolacu).
(Autor: Mária Gál)
https://nepszava.hu/3257913_bukarestben-es-szofiaban-mar-hutik-a-pezsgot
Traducerea: Imola Stănescu/RADOR RADIO ROMANIA/istanesc/czaharia