spot_img
8.8 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăhighlightNepoata lui Gabriel Oprea și avocata lui Victor Ponta, REȚINUTĂ de...

Nepoata lui Gabriel Oprea și avocata lui Victor Ponta, REȚINUTĂ de DNA în dosarul Onțanu

-

Procurorii DNA au reţinut-o miercuri seara pe avocata Loredana Radu, nepoata lui Gabriel Oprea și avocata lui Victor Ponta în dosarul primarului sectorului 2, Neculai Onțanu, reținut și el miercuri seară, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

În dosarul primarului sectorului 2, Neculai Onţanu, constituit ca urmare a unei sesizări formulate în 2016, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Loredana-Claudia Radu, avocat în Baroul Bucureşti, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

- Advertisement -

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2006 – 2007, Neculai Onţanu a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, în conformitate cu prevederile Legii 18/1991.

„După emiterea titlului de proprietate, Neculai Onţanu a primit o suprafaţă totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunţător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare – cumpărare fictive, către suspecta Radu şi o altă persoană, interpuşi indicaţi de edil. În baza acestei solicitări, la 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la acelaşi notariat public, două contracte de vânzare-cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 500 mp din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către persoana respectivă şi asupra unei suprafeţe de 1.000 mp din acelaşi lot către suspecta Radu”, se arată în comunicat.

- Advertisement -

DNA precizează că preţul prevăzut în contractul încheiat cu persoana respectivă a fost de 500 euro/mp, adică valoarea minimă conform Ghidului cu preţuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (preţ total 250.000 euro).

„În contractul încheiat cu Loredana Radu a fost prevăzut un preţ de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preţ total 50.000 euro). Cu privire la modalitatea de plată s-a menţionat în ambele situaţii că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferenţa s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului. În realitate, nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onţanu, la indicaţia acestuia. Suprafaţa de teren respectivă era cuprinsă în titlul de proprietate emis la propunerea lui Neculai Onţanu şi avea o valoare de piaţă de aproximativ 4.200.000 euro, pe baza sumelor cu care a fost revândut de cei doi intermediari, la scurt timp, după finalizarea tranzacţiilor fictive”, au mai constatat anchetatorii.

COMUNICATUL DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, într-un dosar constituit ca urmare a unei sesizări formulate în anul 2016, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 martie 2016, a inculpaților

ȘUTRU TOMA, secretar al Consiliului local al Sectorului 2 București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită,

RADU LOREDANA-CLAUDIA, avocat în cadrul Baroului București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– complicitate la luare de mită
– spălare de bani.

Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:

În perioada august – decembrie 2007, inculpatul Șutru Toma, în calitate de secretar al Consiliului Local al Sectorului 2 București, pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu într-o modalitate care să faciliteze reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate pe raza sectorului 2 București, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991, a cerut și a primit de la același denunțător, beneficiar al drepturilor litigioase, suma totală de 2.000.0000 euro.

De această dată, remiterea banilor a fost mascată prin încheierea unui contract fictiv de vânzare-cumpărare cu o rudă a inculpatului pentru un teren inutilizabil economic (traversat de linii de înaltă tensiune) și care valora la momentul încheierii înțelegerii aproximativ 215.000 euro.

Suma de 2.000.000 euro remisă de către denunțător a fost transferată într-un cont bancar pentru care inculpatul Șutru Toma avea drept de semnătură, iar pentru a ascunde originea infracțională a banilor au fost realizate ulterior mai multe transferuri bancare și investiții imobiliare în România și Spania.

Detalii despre starea de fapt referitoare la inculpata RADU LOREDANA-CLAUDIA, în comunicatul nr. 338/VIII/3 din 23 martie 2016.

Inculpaților i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 24 martie 2016, inculpații Șutru Toma și Radu Loredana-Claudia urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img