spot_img
28.6 C
București
marți, septembrie 26, 2023
AcasăAnalizeNemții și ucrainienii se ceartă pe o turbină de la Nord Stream...

Nemții și ucrainienii se ceartă pe o turbină de la Nord Stream care e în Canada

-

Germania speră să convingă Canada să-i restituie o turbină destinată gazoductului rusesc Nord Stream pentru a atenua criza energetică cu Rusia, dar Kievul reproşează Berlinului că se „supune şantajului exercitat de Kremlin”, potrivit AFP și Agerpres.

- Reclama -

Această turbină este în prezent în mentenanţă în atelierele grupului german Siemens din Canada. Gigantul energetic rus Gazprom invocase aceste lucrări pentru a justifica la jumătatea lunii iunie o diminuare a livrărilor sale către Germania prin gazoductul Nord Stream.

Guvernul german afirmă că se află de mai multe săptămâni „în contacte intensive” cu Ottawa pentru a obţine returnarea acestui echipament, în pofida sancţiunilor instituite împotriva Rusiei.

Berlinul a afirmat vineri că a primit „semnale pozitive” din partea Canadei, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit.

Germania nu crede în motivul tehnic invocat de Gazprom pentru a explica reducerea livrărilor de gaze, dar consideră că returnarea turbinei ar priva Rusia de un pretext pentru a prelungi această închidere a robinetului la gaze, care ameninţă să degenereze într-o criză energetică majoră.

La rândul său, Ucraina a cerut imediat Canadei să nu restituie turbina.

„Solicităm Canadei să nu restituie turbina Gazprom Germaniei, ci Ucrainei”, a scris joi pe pagina sa de Facebook Serghei Makogon, şeful operatorului sistemului de transport al gazelor din Ucraina (OGTSU).

Potrivit lui, gazoductele ucrainene sunt capabile să transporte un volum suficient de gaze spre Germania pentru a compensa diminuarea livrărilor ruseşti.

„Ucraina poate transporta totalitatea volumului Nord Stream, în timp ce există încă gazoductul inactiv Yamal care trece prin Polonia”, a argumentat Makogon.

„Nu trebuie să ne supunem şantajului exercitat de Kremlin”, a adăugat el.

„Canada examinează în prezent dacă livrarea turbinei încalcă dispoziţiile referitoare la sancţiuni”, a explicat vineri Ministerul german al Economiei.

„Dacă aceasta ar uşura canadienilor să ia decizia pe plan juridic”, germanii propun Ottawei să le trimită turbina mai degrabă lor decât Rusiei.

Kremlinul a asigurat vineri că „dacă turbina îi este restituită după repararea ei, aceasta ar permite să crească volumul” de gaze livrat prin Nord Stream.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img