spot_img
6.1 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăExterneNegocierile Rusia-SUA pentru Ucraina: Kievul cere să participe

Negocierile Rusia-SUA pentru Ucraina: Kievul cere să participe

-

Ucraina trebuie să aibă un cuvânt de spus în orice înțelegere dintre Rusia și Statele Unite în vederea încetării violențelor din estul țării, a afirmat miercuri ministrul adjunct de externe, Olena Zerkal, care se afla la Berlin pentru discuții cu oficialități guvernamentale germane.

„Deoarece vorbim despre viitorul țării noastre, nu dorim să fim excluși de la negocieri”, a declarat Zerkal agenției Reuters. „Nu dorim să fim o carte (jucată). Vrem să fim un actor”, a adăugat ea.

- Advertisement -

Reprezentanta diplomației de la Kiev a arătat că Rusia, care a anexat Crimeea în 2014, a încălcat astfel Memorandumul de la Budapesta, din 1994, prin care Ucraina, Belarus și Kazahstanul au renunțat la armele nucleare din arsenalul fostei Uniuni Sovietice aflate pe teritoriile lor, în schimbul garanției integrității lor teritoriale.

Zerkal a reluat și cererea președintelui ucrainean Petro Poroșenko (foto) de a se menține sancțiunile occidentale împotriva Rusiei. Acestea sunt „singurul instrument de care dispunem” pentru a-l împiedica pe președintele rus Vladimir Putin să declanșeze noi agresiuni, a arătat ministrul.

- Advertisement -

Reuters reamintește că Ucraina luptă de trei ani cu separatiștii pro-ruși din regiunea Donbas din estul țării și că președintele american Donald Trump a sugerat că ar putea renunța la unele sancțiuni împotriva Rusiei, în schimbul sprijinului Moscovei în combaterea terorismului. Francois Fillon, favorit la alegerile prezidențiale din Franța, de anul acesta, a afirmat luni, în timpul unei vizite la Berlin, că sancțiunile sunt „total ineficiente” și a lăsat să se înțeleagă că ar putea fi ridicate, mai remarcă agenția.

Olena Zerkal și-a exprimat speranța că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, va continua să insiste pentru o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina. „Ea este singura persoană din lume care poate comunica cu Putin și îl poate convinge să facă ceva să funcționeze, sau să nu facă ceva„, a afirmat reprezentanta Kievului.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img