spot_img
25.3 C
București
miercuri, august 10, 2022
AcasăAnalizeNegocieri surpriză între Iran și Arabia Saudită

Negocieri surpriză între Iran și Arabia Saudită

-

Iranul a salutat schimbarea de ton a Arabiei Saudite, rivalul său regional, după declaraţiile prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, care a afirmat că doreşte relaţii bune cu Teheranul, transmite AFP conform Agerpres.

Iranul şiit şi Arabia Saudită sunnită au întrerupt legăturile diplomatice în 2016 şi s-au acuzat reciproc ani de zile de destabilizarea Orientului Mijlociu. În plus, regatul saudit este un aliat al Statelor Unite, ţară inamică a Republicii Islamice Iran.

Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a declarat marţi că „Iranul este o ţară vecină şi tot ceea ce ne dorim este (să avem) relaţii bune şi speciale cu Iranul”.

- Reclama -

Aceste declaraţii reprezintă o schimbare de ton, prinţul moştenitor saudit acuzând în mod regulat Iranul că alimentează insecuritatea în regiune.

„Iranul (…) a fost un pionier în privinţa cooperării regionale şi salută schimbarea de ton a Arabiei Saudite” a declarat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al afacerilor externe iraniene, Said Khatibzadeh, ca reacţie la declaraţiile prinţului moştenitor saudit.

„Prin adoptarea unor opinii constructive bazate pe dialog, aceste două ţări importante din regiune şi din lumea islamică pot depăşi neînţelegerile şi pot lansa un nou capitol de cooperare pentru a obţine pace, stabilitate şi dezvoltare regională”, a adăugat oficialul iranian.

Pe 19 aprilie, un oficial al guvernului irakian a confirmat o întâlnire la Bagdad între oficiali iranieni şi saudiţi.

Un diplomat occidental a declarat atunci că a fost „informat în prealabil despre aceste discuţii”, ce i-au fost prezentate ca „având drept scop (…) crearea unor relaţii mai bune” între Iran şi Arabia Saudită.

Riadul a negat oficial aceste discuţii în presa de stat, în timp ce Teheranul nu a comentat direct, mulţumindu-se să spună că a „salutat întotdeauna” desfăşurarea unui dialog cu Arabia Saudită.

AFP aminteşte, de asemenea, că Arabia Saudită şi Iranul susţin tabere opuse în conflictele din Yemen şi Siria. 

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Românii fac 15.000 de euro urcarea pe Mont Blanc

0
Depozit de 15.000 euro pentru salvare și înmormântare ca să urci pe Mont Blanc. Banii sunt pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie...