spot_img
22.2 C
București
marți, iulie 23, 2024
AcasăDezvaluiriNATO pune la punct SRI în lauda de sine în atacul cibernetic...

NATO pune la punct SRI în lauda de sine în atacul cibernetic de vineri

-

Centrul Național Cyberint, aflat în coordonarea Serviciului Român de Informații, a reușit să contracareze o tentativă de atac cibernetic la adresa unei instituții guvernamentale din România, informa victorios vineri SRI.

- Reclama -

Numai că NATO contrazice anunțul victorios al SRI.

- Advertisement -

Sesizarea a fost făcută la alerta NATO și nu a fost o reacție a SRI.

Pot confirma că şi în acest caz particular partea română a fost notificată de NATO, a spus oficialul din Alianța Nord Atlantică.

- Advertisement -

NATO alertează statele membre în toate cazurile de identificare a unor adrese de e-mail false, care îi sunt atribuite, notificarea fiind făcută şi în cazul tentativei de atac cibernetic asupra unei instituţii guvernamentale române, a confirmat vineri, pentru MEDIAFAX, un oficial al NATO.

După cum a precizat SRI, cel mai probabil, tentativa a aparținut unei ”entități asociate grupului de criminalitate cibernetică APT28 / Fancy Bear”.

„A fost identificată o tentativă de atac cibernetic la adresa unei instituții guvernamentale din România, derulată, cel mai probabil, de actori asociați anterior cu alte incidente de acest tip. Datorită cooperării eficiente între instituții, a fost prevenită materializarea atacului și producerea de pagube, fiind identificate țintele vizate, precum și metodologia de atac. Relevant, din perspectiva securității cibernetice, este faptul că această tentativă de atac nu reprezintă o noutate. Zilnic, mii de atacuri cibernetice vizează instituții, entități și persoane din spațiul virtual, iar România nu reprezintă o excepție”, menționează SRI.

„De fiecare data când descoperă astfel de adrese false – fie prin scanari proprii, fie prin colaborarea cu parteneri guvernamentali şi din sectorul privat – NATO alertează statele membre prin puncte de contact prestabilite, astfel încât acestea pot lua măsurile corespunzătoare de blocare- limitare a atacului. Pot confirma că şi în acest caz particular partea română a fost notificată de NATO, prin punctul de contact, la SRI. A existat o comunicare între NATO şi instituţia de resort din România pe marginea subiectului”, a spus, pentru MEDIAFAX, oficialul NATO.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img