Home Analize Natalia Intotero despre greva din educație: Statul trebuie să se trezească

Natalia Intotero despre greva din educație: Statul trebuie să se trezească

0

Președinta Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților comentează anunțul sindicatelor privind greva generală din educație. Natalia Intotero, membră PSD, spune la RFI că revendicările profesorilor sunt îndreptățite și precizează că ele vor putea fi rezolvate prin viitoarea lege a salarizării.

Profesorii au anunțat marți că declanșează greva generală pe 22 mai. Ei cer salarii mai mari și condiții materiale mai bune în învățământ.

Natalia Intotero susține că-i înțelege pe sindicaliști: ”Vreau să spun că îi înțeleg, atât pe reprezentanții sindicatelor, cât și pe toți cei care muncesc în acest domeniu al învățământului, mă refer la cadre didactice, dar în egală măsură și la personalul didactic și personalul didactic auxiliar și nedidactic. Din păcate, în perioada pandemiei, Guvernul de la acea vreme nu a crescut salariile, așa cum prevedea legea salarizării, care a fost votată în 2018. În acea perioadă, cadrele didactice au avut cheltuieli, chiar dacă au muncit cea mai mare perioadă online, pentru că mare parte din ei nu aveau pregătire, pentru a munci pe aceste platforme digitale și au urmat cursuri de perfecționare și nu au avut sprijin din partea statului. Deci acei doi ani, cadrele didactice și personalul din învățământ nu au beneficiat de creșteri salariale. Apoi, a urmat anul 2022, când au beneficiat de un 4%, nu o sumă suficientă și cererea lor este îndreptățită. În momentul de față, aproximativ 60% din cadrele didactice care sunt titulare, de exemplu, în învățământul preuniversitar au vârsta aproximativ 48-49 de ani și respectiv spre pensie. Deci dacă statul român nu se trezește, în următorii 12-15 ani vom rămâne descoperiți”.

Reporter: Dar statul român sunteți tot dvs., PSD, PNL și UDMR, partide aflate la guvernare. Ce veți face pentru ca greva generală să nu aibă totuși loc?

Natalia Intotero: Pentru PNRR există un jalon până la data de 30 iunie, ce prevede o nouă lege a salarizării. Acesta a fost motivul pentru care această componentă de salarizare a fost scoasă din legile educației și trecută pe legislația muncii, pentru a se putea prevedea creșteri salariale considerabile pentru cei care muncesc în activitatea didactică și în primul rând pentru încurajarea tinerilor profesioniști care s-au pregătit pentru acest domeniu să aleagă acest domeniu.

Ad

Exit mobile version