WasChina şi-a sporit considerabil influenţa în ultimul deceniu în marile instituţii internaţionale, cum ar fi Banca Mondială, subliniază un think tank din Washington, apreciind că această tendinţă ar putea necesita o analiză aprofundată, relatează AFP conform Agerpres.
Companiile chineze câştigă de acum în mare parte contractele propuse de băncile de dezvoltare, în timp ce Beijingul şi-a majorat contribuţiile la aceste instituţii la 66 de miliarde de dolari, potrivit unui raport al Centrului pentru Dezvoltare Globală (CGD) publicat joi.
China a depăşit Japonia şi a devenit al doilea cel mai mare contributor după Statele Unite, precizează raportul CGD.
În acelaşi timp, gigantul asiatic este unul dintre principalii beneficiari ai ajutorului din partea unor instituţii financiare multilaterale precum Banca Mondială, chiar dacă a dobândit putere de vot şi roluri decizionale în cadrul acestora, relevă raportul.
”Nu este neapărat îngrijorător. Statele Unite şi alte guverne au determinat China să contribuie mai mult la sistemul internaţional timp de ani de zile”, a afirmat Scott Morris, cercetător la CGD şi autor al studiului.
”Este mai bine pentru toată lumea ca China să lucreze în interiorul sistemului, mai degrabă decât în afară”, a adăugat el.
Cu toate acestea, autorii raportului consideră că ar putea fi necesar să se efectueze ”un examen mai aprofundat în anumite domenii” şi să se facă ”eforturi rezonabile pentru a tempera poziţia dominantă a Chinei”, pentru a împiedica această ţară să submineze obiectivele de dezvoltare.
Aceasta include rolul principal al Beijingului de creditor pentru ţările sărace, în timp ce multe dintre acestea se confruntă cu supraîndatorare.
În plus, ”companiile chineze au ajuns să domine contractele comerciale (ale băncii multilaterale de dezvoltare) într-o măsură care subminează sprijinul politic pentru aceste instituţii în alte ţări”, se arată în raport.
Cercetătorii au analizat creşterea donaţiilor, a puterii de vot şi a prezenţei Chinei în poziţii de conducere în 76 de mari instituţii internaţionale, între care Fondul Monetar Internaţional, agenţii ONU precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii sau Alianţa pentru vaccinuri Gavi.
Puterea de vot a ţării a crescut, în mare parte datorită creşterii rapide a economiei sale, dar China şi-a depăşit de peste patru ori contribuţiile discreţionare la astfel de organizaţii.
”China a făcut în mod clar o alegere deliberată de a-şi creşte puterea şi influenţa în sistemul internaţional”, a conchis Sarah Rose, din cadrul CGD.