spot_img
4.2 C
București
miercuri, noiembrie 29, 2023
AcasăBasarabiaMutarea de şah a Rusiei înainte de alegerile din Moldova

Mutarea de şah a Rusiei înainte de alegerile din Moldova

-

Rusia a mutat pe tabla de şah înaintea alegerilor de duminică din Republica Moldova. Rusia a încheiat un acord de cooperare cu Abhazia, o regiune considerată a fi parte din Georgia. Astfel, Rusia îşi extinde influenţa în regiune, spune expertul în chestiuni privind sud-estul Europei, Walter Kaufmann, într-un interviu pentru Deutsche Welle.

- Reclama -

De ce acum a făcut Rusia această mutare? “Acest lucru are legătură directă cu criza din Ucraina şi efectele acesteia pe plan internaţional. În mod clar, Rusia are propriile ei interese în Abhazia şi vrea să îşi consolideze poziţia în Caucazul de Sud. Moscova vrea să evite cu orice preţ ca Abhazia să aleagă propriul drum din punct de vedere al politicii externe. Probabil că acest pas se doreşte a fi inclusiv un mesaj pentru Moldova, unde vor avea loc alegeri parlamentare în câteva zile. Iar mesajul este clar: noi controlăm această regiune!”, consideră Walter Kaufmann.

Ce prevede acordul cu Abhazia? “Oficial, acordul se referă la apariţia unei alianţe şi a unui parteneriat strategic şi se orientează după modelul celui existent între Belarus şi Rusia, care este, totuşi, diferit din punctul de vedere al relaţiilor de putere. Acordul se concentrează asupra a trei domenii. Cooperarea militară şi politică – e limpede că la acest capitol Rusia doreşte să îşi extindă controlul pe care deja îl are în regiune. Apoi, este vorba despre consolidarea graniţei între Abhazia şi Georgia, „graniţa de stat”, pe care o va asigura Rusia. De asemenea, vor apărea trupe comune ruso-abhaziene”, afirmă expertul german. El crede că Rusia va investi puternic în Abhazia în următarea perioadă pentru a controla situaţia.Rusia preia şi sistemul social al Abhaziei, obligându-se să plătească pensiile şi să menţină beneficiile sociale la nivelul existent în regiunile ruseşti vecine. “În orice caz, cred că scopul părţii ruse este să conecteze Abhazia la zona politică, economică, socială şi militară a Rusiei. În Abhazia, susţinătorii acestui acord intempestiv trag nădejde că ţara – susţinută de Rusia – va fi în stare să rămână în picioare pe cont propriu şi să reziste ca stat independent, cu propria istorie şi cu o societate relativ independentă din punct de vedere politic.”, consideră Walter Kaufmann.

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img