spot_img
11 C
București
duminică, septembrie 25, 2022
AcasăExterneMuntenegru acuză Rusia

Muntenegru acuză Rusia

-

Ministerul muntenegrean al Afacerilor Externe a anunțat că Moscova intervine în mod constant în afacerile interne ale Muntenegrului și a solicitat Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei să dea dovadă de răbdare și reținere în declarațiile care sunt „nefondate”, trasmite agenția sârbă Beta.

- Reclama -

Ministerul a reacționat la declarația de miercuri a purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, care, la o conferință de presă, a acuzat „autoritățile de la Podgorica că stau în spatele campaniei de informare anti-ruseşti”. Ea a respins ca nefondate acuzațiile autorităţilor de la Podgorica despre amestecul Rusiei în treburile interne ale Muntenegrului. Anterior, procurorul special pentru crimă organizată al Muntenegrului, Milivoje Katnic, a spus că „autoritățile de stat din Rusia, la un anumit nivel” sunt implicate în tentativa de atentat din ziua alegerilor din Muntenegru. În acest sens, el s-a referit la membrii serviciului rus de informații militare. „Declarația purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe este una dintr-o serie de încercări ale oficialilor ruşi de a acţiona, fără niciun argument şi de a răspunde la informările noastre că Moscova interferează în mod continuu în afacerile interne ale Muntenegrului,” se menţionează în comunicatul MAE muntenegrean şi se adaugă că acest lucru s-a exprimat în mod deosebit” la alegerile parlamentare din 16 octombrie”. „Atunci când ancheta de urmărire penală despre organizarea actelor de terorism a dus la numele a doi cetățeni ruși, pentru Moscova este acceptabilă numai varianta ca Muntenegru să nu spună nimic despre asta, sau ar fi logic ca autoritățile oficiale ruse să coopereze în cadrul anchetei, în scopul de a se dezvălui întregul adevăr despre incident?” – se arată în răspuns oficial de la Podgorica, în care se constată că relațiile cu Rusia s-au deteriorat. Podgorica transmite că este deschisă pentru a discuta toate problemele care afectează relațiile dintre cele două țări. „În loc de dialogul la care îi invităm, în mod continuu, de la Moscova sosesc sfaturi și instrucțiuni cu privire la ceea ce este în interesul Muntenegrului și al cetățenilor ei. În acest fel se aduc grave prejudicii relațiilor ruso-muntenegrene. Prin urmare, facem apel la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei să dea dovadă de răbdare și reținere de la declarații nefondate„, se conchide în răspunsul autorităţilor din Muntenegru. Relațiile dintre cele două țări s-au înrăutăţit în special în ultimii ani, de când Muntenegru este tot mai aproape de intrarea în NATO. În plus, ele au fost exacerbate de o presupusă tentativă de terorism în ziua alegerilor din Muntenegru, ai cărei organizatori, după cum a conchis Parchetul, sunt suspectaţi a fi reprezentanţi ai serviciilor secrete ruse.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...