Home Analize Multe companii germane fug din Germania

Multe companii germane fug din Germania

0

Germania nu mai este competitivă, mai multe companii germane anunțând că își vor reloca unitățile de producție în alte țări. Grupul Miele a anunțat de curând că dorește să externalizeze o parte din producție în Polonia. Porsche și Kärcher au anunțat, de asemenea că vor deschide fabrici în alte state, chiar pe alte continente. 

„Sunt în companie din 1999 și de atunci am trecut prin câteva perioade foarte dificile. Dar nici măcar criza financiară din 2008/09 nu a avut un impact atât de grav asupra noastră”, spune CEO-ul Miele Markus Miele, descriind situația actuală într-un interviu acordat Die Zeit. Fiecare divizie a producătorului de aparate de uz casnic este afectată. „În ceea ce privește numărul de unități vândute, am pierdut toată creșterea de peste cinci ani anul trecut.” 

În consecință, Miele a trebuit, de asemenea, să ia decizia de a reduce până la 2.700 de locuri de muncă în Germania și de a reloca părți din producție în Polonia pentru a economisi costuri

Miele nu este singura companie care mută producția în străinătate din cauza situației economice dificile din Germania. În urmă cu doar câteva zile, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a făcut public că producătorul de automobile Porsche nu vrea să-și construiască noua fabrică de baterii acasă, ci probabil în SUA. Subvențiile în special ar putea fi factorul decisiv împotriva unei locații în Baden-Württemberg. Cercurile corporative spun că America de Nord ar fi dispusă să sprijine Porsche cu aproape două miliarde de euro. În Germania, producătorul auto ar putea primi o finanțare între 700 și 800 de milioane de euro, spune Ziarul Românesc din Germania.

Dar de ce se mută atât de multe companii din Germania în acest moment? După cum explică șeful Miele, există mai mulți factori. ”La început a fost pandemia, apoi s-au adăugat efectele economice ale războiului din Ucraina, cu o prăbușire generală a cheltuielilor de consum, creșteri mari ale prețurilor și ratelor dobânzilor și criza din sectorul construcțiilor. Nici noi nu ne așteptam la asta.” Costurile energiei, ratele dobânzilor, recesiunea economică – toate acestea sunt lucruri care se aplică și în alte țări. Dar companiile germane sunt încă copleșite de birocrație și de o povară fiscală mai mare, conform Merkur.de.

Ad

Exit mobile version