spot_img
3.9 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăDezvaluiriMugur Isărescu și cumnatul spion la Londra implicat în afacerile lui Dan...

Mugur Isărescu și cumnatul spion la Londra implicat în afacerile lui Dan Voiculescu cu Securitatea

-

Cotidianul România Liberă a prezentat un document al fostei Securități din care reiese că actualul guvernator al Băncii Naționale, Mugur Isărescu s-a oferit să penetreze Ambasada Marii Britanii la București în 1985 el fiind identificat cu indicativul Manole ca lucrând pentru fosta Securitate.

- Reclama -

- Advertisement -

Mugur Isărescu și Securitatea s-au dovedit însă niște ageamii în arta spionajului.

Cumnatul lui Mugur Isărescu, un anumit domn Mihai Croitoru, fusese anterior diplomat la Ambasada României la Londra și expulzat pentru relațiile sale cu Securitatea în 1978. În momentul în care Securitatea și-a dat acordul ca Isărescu să PENETREZE ambasada UK la București, 1985, contraspionajul britanic avea dosarul acestuia și cunoștea legăturile cu Securitatea. 

- Advertisement -

Mihai Croitoru a fost imediat după 1990 șef de cabinet al ministrului comerțuluie exterior. Din 1994 a fost însărcinat cu afaceri al României la Oslo, iar în 1996 a dorit să ajungă, din nou, la Londra, dar ca ambasador al României. Autoritatile britanice au comunicat insa Ministerului roman de Externe ca Mihai Croitoru nu este dorit de Foreign Office si ca Romania trebuie sa-si desemneze un alt ambasador. Dupa acest incident, Mihai Croitoru a preluat prerogativele de ambasador al Romaniei la Oslo. În 1998, în urma articolelor de presă care dezvăluiau trecutul său de securist, a fost retras din funcția de ambasador de președintele Emil Constantinescu.

Trecutul sau este de notorietate, activitatea sa ca ofiter al Securitatii fiind dezvaluita de Emil Hurezeanu, actualul ambasador al României în Germania pe când era directorul postului de radio „Deutsche Welle”. In Ministerul roman de Externe, Mihai Croitoru este cunoscut ca „un notoriu colonel de Securitate”, dupa cum il caracteriza un coleg de al sau.

RAPORTUL DIICOT-SIE din anul 2000 despre relaţia Dan Voiculescu-Mugur Isărescu este exploziv. Dan Voiculescu şi Mugur Isărescu au fost colegi la ASE timp de 14 ani având relaţii mai mult decât colegiale. Nota descrie şi grupul de prieteni apropiaţi ai celor doi, printre care cadre ale Securităţii.În prima parte a raportului, procurorii DIICOT şi ofiţerii SIE susţineau că Dan Voiculescu este suspectat că şi-ar fi însuşit în decembrie 1989 şi 1990 o sumă între 150 şi 300 de milioane de dolari. De asemenea, anchetatorii afirmau că Voiculescu nu ar putea justifica suma de 230 de milioane USD folosită de acesta pentru capitalul social a trei firme infiinţate în anul 1990.

Cheia relaţiei dintre ei pare a fi Mihai Croitoru, cumnatul lui Mugur Isărescu, pe care Voiculescu şi l-a apropiat făcându-i diverse cadouri, aşa spun procurorii DIICOT şi ofiţerii SIE. Croitoru a fost în perioada 1972-1978 consilier la Ambasada RSR de la Londra. Atunci cumnatul lui Croitoru l-a cunoscut pe John Edgington, care în perioada 1984-1989 a figurat ca proprietar al firmei Crescent.

MOMENTUL CHEIE AL RELAŢIEI VOICULESCU- ISĂRESCU a fost în 1990, când şeful BNR conducea Comisia care investiga fondurile deturnate din patrimoniul statului, printre care la loc de cinste figura firma Crescent. De altfel, comisia de avocaţi canadieni, angajată la aceea vreme de guvernul condus de Petre Roman, a indicat: Arestaţi-l pe Voiculescu!

Procurorii DIICOT şi ofiţerii SIE descriu scene halucinante din timpul audierii lui Dan Voiculescu de către Mugur Isărescu. Cu toate că cei doi se cunoaşteau de mulţi ani şi erau apropiaţi, Mugur Isărescu s-a prefăcut că nu îl cunoaşte pe Dan Voiculescu. Acest lucru, afirmă procurorii DIICOT şi ofiţerii SIE, ridică grave suspiciuni cu privirea la corectitudinea anchetei şi la hotărârea lui Mugur Isărescu de a duce ancheta până la capăt.

Raportul SIE-DIICOT notează în final că Dan Voiculescu nu a păţit nimic deoarece Comisia condusă de Isărescu nu a obţinut nici un rezultat concret.

NOTĂ privind relaţille dintre DAN VOICULESCU şi MUGUR ISĂRESCU:

isarescu1
– CONSTANTIN MUGUREL ISĂRESCU s-a născut în municipiul Drăgăşani, judeţul Vâlcea, la 01.08..1949.
-A absolvit în 1971 aceeaşi facultate de Comerţ Exterior din cadrul ASE ca şi DAN VOICULESCU dar nu există informaţii care să indice că s-au cunoscut timpul facultăţii.

isarescu2b
Între 1975-1989 au fost colegi de cadre didactice în ASE. Nu sunt date care să indice o colaborare înainte de 1989 între MUGUR ISĂRESCU şi DAN VOICULESCU în legăturâ cu activităţile acestuia din urmă în cadrul operatiunilor AVS, dar cei doi se frecventau având relaţii mai mult decât colegiale.

isarescu2În aceea perioadă au avut prieteni comuni: GABRIELA CRĂINICEANU, nora fostului Vicepreşedinte al Băncii Romăne de Comerţ Exterior, Gheorghe Crăiniceanu: DUMITRIU GOICIU, fost cadru DSS şi apoi SIE în prezent decedat, GEORGETA DONOSE LEFTERESCU, cadru în rezervă, pensionată pe caz de boală în 1990.

isarescu3Relaţiile dintre cei doi au fost cultivate şi de MIHAI CROiTORU, cadru DSS (cumnatul lui MUGUR ISĂRESCU), care între 1978 şi 1990 a lucrat în Ministerul Comerţului Exterior şi al Cooperării Economice Intemaţionale, unde a fost inspector principal, director adjunct şi consilier aI ministrului. În această calitate MIHAI CROITORU avea legături profesionale cu DAN VOICULESCU.

DAN VOICULESCU a exploatat inclinaţia lui MIHAI CROITORU pentru avantaje materiale făcându-i acestuia numeroase cadouri şi stabilind în timp relaţii de prietenie. În perioada 1972-1978, MIHAI CROITORU a ocupat postul de consilier la Ambasada României de la Londra. În aceastâ perioada a intrat în contact cu JOHN EDGINGTON, cetătean bfitanic, care între 1984-1989 a figurat ca proprietar al firmei CRESCENT COMMERCIAL & MARITIME LTD.
Relaţia între MIHAI CROITORU şi JOHN EDGINGTON a continuat şi perioada în care MIHAI CROITORU a lucrat în minister existând informaţii cu privire la întâlniri ale celor doi împreună cu DAN VOICULESCU în Bucureşti, dar şi contacte la Londra în timpul unor deplasări în interes de serviciu ale funcţionarului român.

isarescu4– MUGUR ISĂRESCU a condus între 1990-1991 Comisia Guvernamentală pentru identificarea şi recuperarea fondurilor deturnate din patrimoniul statului de către Nicolae Ceauşescu şi colaboratorii săi infiinţată prin HG nr.951 din 1990.
•În această calitate MUGUR ISĂRESCU l-a anchetat pe DAN VOICULESCU, interogându-l în două rînduri.
MUGUR ISĂRESCU nu a arătat niciodată că îl cunoaştea dinainte pe DAN VOICULESCU aceasta ridicând grave suspiciuni cu privire la corectitudinea anchetei şî la hotărârea lui MUGUR ISARESCU de a duce ancheta până capăt.De altfel, Comisia Guvernamentală pentru identificarea şi recuperarea fondurilor deturnate din patrimoniul statului şi-a incheiat activitatea fară a obtine nici un rezultat concret.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img