Femeia româncă a fost din vremuri vechi percepută ca fiind de moravuri cam ușurele, iar bătaia a fost, pentru ea, la ordinea zilei. Sunt afirmații venite, oarecum neașteptat, de la fostul director al SIE, ministru de Externe, mai apoi premier, Mihai Răzvan Ungureanu, într-un material din Dilema veche, intitulat ”Bătaia cea ruptă din rai”, în care citează izvoare istorice de prestigiu, transmite Inpolitics.
Violența este omniprezentă în viața noastră și nivelul de agresivitate al indivizilor crește odată cu slăbirea caracterului coeziv al comunității, afirmă, în esență, fostul premier, care mai relevă că femeia româncă este prezentată, de veacuri, în izvoare istorice, în special din relatările străinilor, ca un vector al agresivității și sursă a violenței domestice în conștiința socială.
”În textele pe care le putem considera izvoare, găsim o recurenţă de calificative acordate cuplului sau femeii, măritată sau nu, referinţe care sînt întotdeauna împreunate cu adjectivele violenţei. Violenţa pare întotdeauna concrescută naturii feminine. Deşi pare simplistă reducerea la aşa ceva, acesta este mecanismul prin care femeia obişnuită intră în istorie și în istoriografie, prin observaţia contemporanilor. Femeia devine pretext şi motiv al violenţei domestice, şi aşa intră în conştiinţa momentului: ca sursă a violenţei, nu neapărat ca obiect al violenţei” scrie MRU.