spot_img
3.8 C
București
marți, decembrie 6, 2022
AcasăAnalizeMotreanu: REPowerEU va reprezenta un nou capitol în Planurile Naționale de Redresare...

Motreanu: REPowerEU va reprezenta un nou capitol în Planurile Naționale de Redresare și Reziliență 

-

Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) din Parlamentul European a aprobat astăzi un proiect de aviz referitor la programul REPowerEU.REPowerEU va reprezenta un nou capitol în Planurile Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR), cu scopul de a consolida autonomia energetică a statelor membre prin diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și prin sporirea independenței și securității aprovizionării cu energie, afirmă pe Facebook europarlamentarul PNL Dan Motreanu.

- Reclama -

CE SUSȚINE DAN MOTREANU:

ℹ Astfel, partea de granturi din Mecanismul UE de Redresare și Reziliență (MRR) va fi majorată cu 20 miliarde de euro, bani proveniți din Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii EU ETS. României îi vor reveni aproximativ 1,4 miliarde de euro conform negocierilor în curs – sub formă de sprijin financiar nerambursabil. Statele membre vor avea de asemenea posibilitatea de a accesa finanțare din cele 225 miliarde de euro rămase în partea de împrumuturi a MRR.

ℹ În plus, Comisia Europeană a propus ca orice stat membru să aibă posibilitatea de a transfera pe bază voluntară către capitolul REPowerEU din PNRR până la 12,5 % din alocarea din fondurile de coeziune și până la 12,5 % din alocarea din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală („FEADR”).

❗ M-am abținut la votul pentru aceste propuneri, considerând ca noile crize cu care se confruntă UE necesită noi surse de finanțare si nu relocarea finanțării din politica agricolă – atât necesară pentru dezvoltarea zonelor rurale.

ℹ Prin Capitolul REPowerEU din PNRR, România va putea finanța investiții în: îmbunătățirea infrastructurii și a instalațiilor energetice, eficiența energetică a clădirilor, creșterea producției de energie din surse regenerabile, transportul cu emisii zero și a infrastructurii aferente, dar și măsuri pentru combaterea sărăciei energetice prin finanțarea unor scheme de ajutor pentru categoriile defavorizate.

ℹ Conform avizului aprobat de Comisia REGI, se va putea aplica o rată de cofinanțare de 100 % pentru cheltuielile pentru „REPowerEU” și pentru sprijinului acordat gospodăriilor vulnerabile și microîntreprinderilor și IMM-urilor începând cu 1 februarie 2022 pentru una sau mai multe axe prioritare din cadrul unui program sprijinit de FEDR, FSE+ sau din Fondul de coeziune.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img