spot_img
26 C
București
luni, mai 16, 2022
AcasăJustitieMOTIVAREA BOMBĂ A ÎNALTEI CURȚI: Cocoș, Niro, Ștefan și Sandu au primit...

MOTIVAREA BOMBĂ A ÎNALTEI CURȚI: Cocoș, Niro, Ștefan și Sandu au primit pedepse mici în dosarul Microsoft deoarece NU SUNT beneficiarii reali a sumelor exorbitante obținute

-

Cei patru inculpați din dosarul Microsoft, Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu și Gheorghe Ștefan, au primit pedepse mici deoarece au făcut denunțuri la DNA, iar beneficiarii reali ai sumelor exorbitante din această afacere sunt de fapt Dinu Pescariu și Claudiu Florică, se arată în motivarea judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Magistrații Maricela Cobzariu, Simona Cîrnaru și Leontina Șerban explică în motivarea sentinței date pe 24 martie de ce au aplicat pedepse în cuantum redus în acest dosar: Nicolae Dumitru — 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare, Gabriel Sandu — 2 ani cu executare, Dorin Cocoș — 2 ani cu executare, Gheorghe Ștefan — 3 ani cu executare. În plus, judecătorii au dispus confiscarea următoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae, 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu, 3.700.000 euro de la Dorin Cocoș, 3.996.360 euro de la Gheorghe Ștefan.

În esență, judecătorii spun că Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gabriel Sandu beneficiază de reducerea cuantumului pedepselor deoarece au făcut denunțuri în cursul urmăririi penale și și-au recunoscut vinovăția în fața instanței, iar pentru fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan se va aplica principiul „proporționalității” în raport cu ceilalți inculpați, chiar dacă el nu și-a recunoscut faptele în timpul procesului.

În cazul lui Nicolae Dumitru, judecătorii au apreciat că sunt îndeplinite toate condițiile prevăzute de lege pentru ca scopul pedepsei să fie atins prin aplicarea unei condamnări cu suspendare, motivele fiind că el a avut o contribuție redusă în a influența factorii de decizie din ministere și nu a avut o putere reală asupra acestora, iar pentru una din infracțiunile de care este acuzat a intervenit prescripția răspunderii penale.

Un alt motiv invocat de magistrați pentru aplicarea unor pedepse reduse în dosarul Microsoft este că beneficiarii reali ai unor sume exorbitante din contractele cu licențe Microsoft au fost Florică Claudiu și Dinu Pescariu, cei care au avut doar calitatea de martori denunțători la DNA.

Astfel, în motivare se arată că, deși legea prevede o pedeapsă cuprinsă între 2 și 7 ani închisoare pentru infracțiunea de trafic de influență, Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gabriel Sandu beneficiază de o reducere la jumătate a condamnării deoarece au făcut denunțuri la DNA și o altă reducere de o treime pentru că și-au recunoscut vinovăția în instanță.

- Advertisment -

Must Read

“Ungaria înflorită” din Cluj

0
Aproximativ 58 000 de lalele roşii şi galbene au înflorit în comuna Sâncraiu din judeţul Cluj, localitate specializată pe turism.Anul trecut, comuna Sâncraiu, cu...