Home Economie Morgan Stanley și Credit Suisse despre noua criză economică mondială

Morgan Stanley și Credit Suisse despre noua criză economică mondială

0

Semnele indică o încetinire a ritmului de creștere a comerțului mondial, potrivit băncii Morgan Stanley, principiile-cheie ale globalizării fiind gata să se stingă.Fiecare componentă a indicelui comerțului global al băncii Morgan Stanley, cu excepția dolarului american, a suferit o prăbușire, scrie Bloomberg conform Sputnik.

„Mediul afacerilor, țițeiul, prețurile materiilor prime și ratele Baltic Dry Index au tras indicele în jos. Dacă [indicatorul] principal al comerțului global Morgan Stanley scade de trei ori la rând, probabil că am stabilit o nouă scădere a trendului dinamicii comerțului mondial”, a spus echipa de experți condusă de economistul Elga Bartsch.

Morgan Stanley anticipează o scurtă divergență între indicatorul său principal și volumul comerțului global (măsurat de CPB World Trade Monitor), estimând că acesta din urmă va crește în continuare cu un ritm de aproximativ 10% față de luna mai.

Cu toate acestea, efectele negative de bază ar putea amplifica „tendințe mai puțin favorabile ale prețurilor materiilor prime, dolarului american și ratelor de transport maritim”.

Victoria electorală a lui Donald Trump — ca urmare a unei campanii cu accente protecționiste clare pe fondul unei retrageri din activitatea de transport maritim la nivel mondial — a coincis cu o accelerare accentuată a comerțului mondial, care a parcurs primul trimestru din 2017. Potrivit lui Brad Setser, consilier pe probleme de relații externe, datele din primul trimestru al anului se bazează pe „deglobalizarea” ultimilor 2 ani, dar și pe prăbușirea exporturilor Chinei. Acum, nu numai comerțul, ci și un alt principiu-cheie al tezei de reflexie globală este gata să se stingă.

„Creșterea globală a trecut de la fierbere la foc mic. Estimăm că ritmul de creștere a producției industriale globale (rata de creștere anuală de 3m / 3m) a scăzut de la un maxim al lunii ianuarie la 4% în aprilie”, scriu, într-o notă din 2 mai, analiștii Credit Suisse Group AG, conduși de James Sweeney.

Credit Suisse se așteaptă ca ritmul de creștere a producției industriale să scadă în continuare, rata de creștere fiind în scădere cu 3% pentru această vară.

Ad

Exit mobile version