Moneda argentiniană s-a depreciat cu 47% după eliminarea controalelor asupra capitalului

0
175
Policeman guard the main entrance of Argentina's Central Bank in Buenos Aires on January 25, 2010. Argentinian Central Bank president Martin Redrado, was stopped by the police when he tried to enter the building. Despite the bank's constitutional autonomy, President Cristina Fernandez de Kirchner had ordered the sacking of Redrado for refusing the government access to billions of dollars to pay down the national debt, but although her order was overturned by Argentina's courts, the government sees vice president Miguel Pesce as the provisional president. AFP PHOTO/Juan Mabromata

Dolarul american se tranzacționa joi pentru 14,5 pesos, ceea ce reprezintă o depreciere de peste 47% a monedei argentiniene, după decizia noului guvern liberal de a elimina controalele asupra capitalului introduse în 2011 pentru a împiedica ieșirile de valută, informează EFE și AFP conform Agerpres.

La ora locală 10,45 (13.45 GMT), după aproape o oră de la deschiderea pieței, un dolar american se vindea pentru 14,5 pesos și se cumpăra cu 13,5 pesos, ceea ce reprezintă o depreciere de 47,4% comparativ cu ziua precedentă.

Analiștii financiari au avertizat că ziua de joi va fi marcată de o alternanță de creșteri și scăderi de curs, după patru ani de restricții.

În ideea de stimula exportul de produse agricole, Guvernul lui Mauricio Macri a anunțat miercuri eliminarea controalelor asupra capitalului. Aceasta înseamnă că moneda argentiniană nu va mai avea un curs de schimb fix de 9,84 pesos pentru un dolar.

‘Vom face ceea ce am promis în timpul campaniei: să normalizăm economia’, a declarat ministrul argentinian de Finanțe, Alfonso Prat-Gay, artizanul măsurii de eliminare a controalelor asupra capitalului, care va permite revenirea la un curs liber de schimb între dolar și pesos, ceea ce va antrena după sine o devalorizare a monedei argentiniene.

Fostul președinte al Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, a introdus controale asupra capitalului în 2011 pentru a frâna o inflație galopantă și o fugă a valutei care slăbea rezervele Băncii centrale. Însă introducerea acestor controalele a dus la apariția unei piețe paralele, unde un dolar se tranzacționa pentru 15 pesos, cu 50% mai mult decât rata de schimb oficială.