Moldova își suspendă exporturile de lemn

0

Republica Moldova își suspendă exporturile de lemn pentru că pădurile ei sunt „supra-exploatate”, a anunțat miercuri guvernul de la Chișinău, citat de MOLDPRES, transmite Radio Europa Liberă.

Inițiativa aparține Ministerului Mediului, care spune că Moldova este cea mai despădurită țară din Europa, cu numai 12% din teritoriu acoperit de păduri, iar de 25 de ani exportă lemn pe scară mare. Pentru comparație, altă țară mică și fără masive muntoase, Letonia, are păduri pe 42% din suprafață.

Recent ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a spus că anual în Republica Moldova sunt tăiate cam 4000 ha de pădure, inclusiv prin defrișări ilegale care aduc câștiguri ilicite de aproximativ 10 milioane de lei. Potrivit Biroul Național de Statistică, ritmul tăierii pădurilor Moldovei s-a întețit în ultimii ani. Moldova nu este prima țară post-comunistă care își suspendă temporar exportul de lemn din cauza defrișărilor necontrolate și excesive din anii de democrație. Albania a anunțat toamna trecută un „moratoriu forestier” pe 10 ani.