spot_img
0.7 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăBasarabiaMoldova cu două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale

Moldova cu două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale

-

- Reclama -

CORESPONDENȚĂ DEUTSCHE WELLE DE LA CHIȘINĂU DE VITALIE CĂLUGĂREANU

- Reclama -

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Liberal Democrat din Moldova au anunțat oficial că vor susține candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, la Președinție în alegerile din 30 octombrie.

default Maia Sandu

- Advertisement -

Decizia mult așteptată de electoratul pro-european din Republica Moldova a fost formalizată în week-end, prin votul consiliilor politice ale formațiunilor, iar anunțul a fost făcut de lidera PAS, Maia Sandu, la o întâlnire cu alegătorii din satul Mândrești (raionul Telenești) – satul de baștină a liderului PPDA, Andrei Năstase care se va retrage din competiția electorală în favoarea candidatului PAS. Maia Sandu a declarat că își propune să „răstoarne sistemul oligarhic”, să pornească „adevărata luptă împotriva corupției” și șă-l pună la închisoare pe „șeful corupției” – controversatul oligarh Vlad Plahotniuc „în următoarele câteva luni”: „Vreau să vă fac o promisiune aici: vă promit că noi o să construim o altfel de clasă politică, una care să lupte corect și civilizat. Andrei Năstase și colegii din Platforma DA au demonstrat că sunt altfel de politicieni. Suntem tare supărați pe corupți și o să începem curățarea acestui sistem, pentru că din cauza lor nu avem locuri de muncă. Cine o să investească într-o țară despre care toată lumea știe că aici se fură 12% din Produsul Intern Brut? După alegerile prezidențiale, vin alegerile parlamentare. Trebuie să ne pregătim, să ne consolidăm. Cea mai mare provocare este că oamenii nu mai cred în această țară. Oamenii nu mai cred că merită să-și construiască o casă, să-și întemeieze o familie aici. Vrem să transmitem un semnal pozitiv acum, nu peste două luni sau doi ani. Vom începe să construim o țară și o societate cu instituții care funcționează în interesul cetățenilor. Asta este promisiunea mea!”, a menționat Maia Sandu.

Andrei Năstase: „Doar așa poate fi surclasat candidatul guvernării”

- Advertisement -

La rândul său, liderul PPDA, Andrei Năstase, a explicat că a decis să se retragă din competiția electorală în favoarea Maiei Sandu „pentru că doar așa poate fi surclasat candidatul guvernării”, lăsând să se înțeleagă că, de facto, în această bătălie electorală, nu liderul PD, Marian Lupu, ar fi miza guvernării oligarhice, dar liderul PSRM – pro-rusul Igor Dodon. „În viață este bine să știi și să cedezi. Nu avem nici un contract cu Maia Sandu. Am convenit împreună ca în funcția de procuror general să ajungă un om integru. Am căzut de acord și asta este extraordinar”, a menționat liderul PPDA, Andrei Năstase. De asemenea, PPDA i-a cerut candidatului comun Maia Sandu, în cazul în care va ajunge președinte, să facă toate demersurile necesare în vederea desfășurării unei anchete internaționale privind furtul miliardului de dolari din sistemul bancar național și să declanșeze alegeri parlamentare anticipate.

Iurie Leancă nu se retrage: „Angela Merkel mi-a dorit doar succes”

Deși inițial a participat la discuțiile (cu PPDA, PAS și PLDM) privind înaintarea unui candidat pro-european (și anti-sistem) comun la alegerile prezidențiale din 30 octombrie, liderul Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Iurie Leancă, a preferat un acord de parteneriat cu guvernarea detestată. Acesta s-a înscris în cursa electorală și a anunțat că nu se va retrage, chiar dacă sondajele arată că fragmentarea electoratului pro-european, la scrutinul prezidențial, îl avantajează pe candidatul pro-rus și poate avea consecințe fatale pentru viitorul european al țării. Inclusiv preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, i-a cerut lui Iurie Leancă să se retragă din cursa prezidenţială şi să-şi anunţe sprijinul pentru candidatul unic al forţelor antioligarhice, Maia Sandu: „De fragmentarea segmentului de centru-dreapta beneficiază doar pro-ruşii şi oligarhii care nu au niciun interes în a avea o Moldovă prosperă şi democratică. Având în vedere înțelegerea privind candidatul comun la care au ajuns PPDA și PAS, îl îndemn insistent pe Iurie Leancă să se retragă din cursă şi să sprijine acest candidat”, a declarat Joseph Daul.

În replică, Iurie Leancă a menționat că nu-i va urma sfatul. Mai mult, Leancă l-a apostrofat pe Joseph Daul spunând că liderul PPE a avut în trecut „alegeri nefericite, investind încredere în lideri din Moldova care au dovedit că nu au meritat acest lucru”. Potrivit lui Leancă, declarațiile liderului PPE nu ar reprezenta punctul de vedere al întregii familii europene. „Deseori se prezumă că ceea ce spune președintele e punctul de vedere al întregii familii. Nu e chiar așa. Ați văzut că am fost la Berlin și m-am întâlnit cu nimeni altcineva decât cu președintele Uniunii Creștin Democrate care e și cancelarul Germanie și care mi-a dorit doar succes. Mi-a zis foarte clar că mă susține. Vocea Uniunii Creștin-Democrate în PPE vă dați seama că este definitorie. O să am discuții și cu președintele Daul și după alegeri, pentru că obiectivul nostru este să ajungem să fim membri ai familiei PPE”, a menționat Iurie Leancă.

Ex-premierul Ion Sturza, un critic dur al regimului oligarchic de la Chișinău, a reacționat public la refuzul lui Leancă de a se retrage în favoarea Maiei Sandu: „E şi firesc să nu se retragă! Holdingul nu-i permite…”, a scris Sturza pe Facebook, lăsând să se înțeleagă că se referă la „holdingul” oligarhului care controlează în totalitate puterea. „Iurie, dragul nostru simplu prim-ministru, meriţi tot dispreţul. Mai ai puţin timp să te reabilitezi, tu şi ‘colegii’ tăi, ‘simpli diplomaţi’, a scris Sturza.

Nu este prima dată când Iurie Leancă ignoră mesajele președintelui PPE Joseph Daul. În 2014, Partidul Liberal Democrat din Moldova, din care făcea parte și Iurie Leancă, l-a susținut în alegerile prezidențiale din România pe Klaus Iohannis. Iurie Leancă, însă, a făcut campanie în Moldova pentru social-democratul Victor Ponta, susținut și de mașinăria propagandistică a PDM (partid care controlează puterea în Moldova), și de oligarhul Vlad Plahotniuc. Atunci, Joseph Daul le-a transmis o scrisoare liderului PLDM Vlad Filat și premierului de atunci Iurie Leancă în care se declara decepționat în legătură cu participarea lui Leancă la lansarea campaniei electorale a lui Ponta.

default Iurie Leancă

Statistici relevante, dure, ciudate și șocante

Potrivit ultimului sondaj realizat în Republica Moldova de către International Republican Institute (IRI), peste 70% din cetățenii moldoveni detestă actuala majoritate parlamentară (controlată de PD) și pledează pentru alegeri parlamentare anticipate. (…) În condițiile în care Biroul Național de Statistică de la Chișinău atenționează că Republica Moldova se află în pragul unui dezastru demografic din cauza reducerii cu 40% a numărului tinerilor (cu 447.485 persoane) în ultimii 18 ani, Comisia Electorală Centrală a anunțat recent că Moldova are cu peste 300 000 de alegători mai mulți decât numărul total de cetățeni. Cercetările demografice arată că fenomenul depopulării Moldovei se agravează într-un ritm șocant. Dintr-un studiu prezentat recent de Institutul Naţional de Cercetări Economice reiese că satele Moldovei sunt pe cale de dispariție, iar cea mai gravă situație se atestă în raioanele de nord: Ocniţa, Briceni şi Donduşeni. (…) Conform ultimului raport făcut public de „Exper-Grup” de la Chișinău, economia Moldovei trece acum printr-una din cele mai grave crize de la declararea independenței: „Este una dintre cele mai grave crize din istoria țării. Gravitatea acesteia se datorează faptului că este una sistemică. Poate nu se observă prin dinamica Produsului Intern Brut, dar este reflectată prin mai multe disfuncționalități la nivelul instituțiilor de stat. Efectele șocului bancar, șocului valutar din 2014-2015, vor fi resimțite în următorii 10 ani, cel puțin”, a apreciat directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor. (…) Un studiu realizat de Transparency International arată că, începând cu anul 2005, sectorul bancar din Republica Moldova a contribuit la transformarea ţării într-o spălătorie regională de bani de provenienţă dubioasă. Experţii organizaţiei au constatat că acest sector a fost folosit pentru stoarcerea resurselor financiare din rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei în 2014 prin celebrul furt al miliardului de dolari, cu o convertire ulterioară a creditelor (acordate de BNM cu garanția Guvernului băncilor jefuite) şi golurilor în datorie de stat. (…) Numărul consumatorilor de droguri în Republica Moldova este în creștere alarmantă.

Bolile sărăciei

Potrivit estimărilor Centrului de Prevenire și Informare în Domeniul Adicțiilor, în Moldova (cu o populație de 3,5 milioane de locuitori) ar fi peste 100 000 de consumatori de droguri, dintre care aproximativ 30.000 dependenți. (…) Ministerul Sănătății de la Chișinău a anunțat recent că Republica Moldova se clasează pe locul II în lume la capitolul „cel mai înalt nivel de consum de alcool pe cap de locuitor”, acest viciu fiind factorul determinant de deces sau dizabilitate. Sub supraveghere medicală în instituţiile narcologice se află peste 47 mii de bolnavi de alcoolism cronic, 622 de bolnavi cu psihoze alcoolice şi 5.627 de persoane în evidenţă preventivă în legătură cu abuzul de alcool. (…) Cel mai des, moldovenii mor din cauza bolilor de inimă – 54% din numărul total de decese. Mai grav este că numărul îmbolnăvirilor de inimă creşte de la an la an. În 2014, au fost înregistrate 181,3 cazuri la 100 mii de locuitori, iar în 2015 – 189,8 cazuri. (…) Potrivit OMS, Republica Moldova ocupă locul 11 în lume după numărul de decese din cauza aerului poluat, raportat la suta de mii de locuitori (o rată de 74 de decese la suta de mii de locuitori).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img