spot_img
2 C
București
luni, decembrie 5, 2022
AcasăAnalize"Modernizarea"căilor ferate: Au dispărut linii

„Modernizarea”căilor ferate: Au dispărut linii

-

Pe criterii doar de către CFR SA știute, numărul liniilor abătute din stații scade drastic după „modernizarea” tronsoanelor feroviare, fapt care face să sufere drastic transportul feroviar, afirmă operatorii privați de transport feroviar, care dau și niște exemple, transmite Club feroviar.

- Reclama -

Nemulțumirile operatorilor sunt exprimate într-o scrisoare trimisă de Vasile Șeclăman, președinte al Organizației Patronale a Societăților Feroviare Private din România (OPSFPR), conducerii Ministerului Transporturilor. Scrisoarea face referire la recentul anunț al ministerului privind modernizarea (inclusiv electrificarea) sectorului Poieni-Aleșd, parte a segmentului Cluj Napoca – Episcopia Bihor.

„În foarte multe ocazii până în prezent, prin modernizarea unor tronsoane feroviare, transportul feroviar de marfă a avut de suferit din cauza desființării unui număr însemnat de linii abătute (…) în ultimii ani în mai multe ocazii organizația noastră a adus în atenția publică și a organelor decidente în domeniu faptul că pe tronsoanele modernizate nu s-au îmbunătățit condițiile de trafic feroviar de marfă, ci din contră, s-au înrăutățit, cauza acestui fenomen paradoxal fiind în primul rând dispariția din uzul exploatării a multor linii din stații (sau a unor stații în întregul lor) (…) De asemenea, pe secțiile nemodernizate în foarte multe stații se constată că dispozitivele de linii abătute nu mai oferă condiții minimale pentru încrucișări, treceri înainte sau așteptare, fiind închise de către CNCFR SA”, spun reprezentanții operatorilor.

Ei dau și două exemple. Pe sectorul Fetești-Palas pe cele 11 stații s-au închis 48% din totalul liniilor abătute. Astfel numai în stația Valu lui Traian au fost închise 32 de linii din totalul de 40, rămânând doar opt linii disponibile.

Pe secția Arad-Curtici au fost închise 40% dintre linii. Din cele 89 de linii existente în 1990 au mai rămas doar 53.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img