Home Dezvaluiri Modelul politic al Monicăi Macovei a fost „complet sub controlul Uniunii Sovietice”

Modelul politic al Monicăi Macovei a fost „complet sub controlul Uniunii Sovietice”

0

M-am gândit că, în multe feluri, eu semăn cu Nelson Mandela, care nu și-a sacrificat principiile niciodată, care și-a scos poporul dintr-o stare dezastruoasă, pentru care nimic nu a fost imposibil și care a făcut foarte mulți ani de închisoare, s-a sacrificat, și-a sacrificat interesele personale pentru țară. Și mă identific cu toate aceste lucruri”,declara în campania electorală prezidențială din 2015 Monica Macovei.

Despre Mandela s-a spus că ar fi fost agent al Moscovei, dar acum au apărut noi dezvăluiri.

Un fost agent al CIA i-a declarat regizorului britanic John Irvin că a jucat un rol cheie în arestarea în 1962 a lui Nelson Mandela comunicând poliției sud-africane detalii în legătură cu deplasările acestuia, a informat duminică publicația Sunday Times, citată de AFP.

Fostul agent Donald Rickard era la acea dată viceconsul al SUA la Durban și ar fi lucrat pentru CIA până în 1978.

Potrivit jurnalului britanic, în martie, cu două săptămâni înainte să moară, el i-a făcut aceste dezvăluiri regizorului care le-a înregistrat în timp ce lucra la filmul „Mandela’s Gun”.

Lungmetrajul, care se ocupă de ultimele luni în libertate ale simbolului luptei împotriva apartheidului înainte de arestarea și încarcerarea sa vreme de 27 de ani, urmează să fie prezentat în această săptămână la Festivalul de Film de la Cannes.

Articolul semnat de James Sanders, care afirmă că John Irvin i-a cerut să ancheteze în legătură cu aceste elemente, informează că regizorul a vizitat Statele Unite la începutul anului pentru a discuta cu Donald Rickard.

Fostul agent i-a explicat atunci regizorului modul în care Nelson Mandela a fost arestat când a părăsit orașul Johannesburg pentru a merge la Durban, fără să precizeze cum era la curent cu deplasările acestuia.

„Am descoperit când pleca (la Durban) și cum ajungea acolo… în această privință am fost eu implicat și acolo a fost prins Mandela”, a declarat Donald Rickard, potrivit jurnalului.

Fostul agent a adăugat că Nelson Mandela era „complet sub controlul Uniunii Sovietice”, a mai scris Sunday Times. „Ar fi putut provoca un război în Africa de Sud, Statele Unite ar fi fost nevoite să intervină fără tragere de inimă, iar lucrurile ar fi putut lua o întorsătură nedorită”, a continuat Donald Rickard.

„Ne aflam pe marginea prăpastiei și era nececsar ca asta să înceteze, ceea ce însemna că Mandela trebuia arestat. Eu am pus capăt acestei situații”, a precizat fostul agent.

Nelson Mandela conducea la acea dată aripa militară a Congresului Național African (ANC). Acest partid anti-apartheid se află la putere în prezent în Africa de Sud de la primele alegeri post-apartheid, în 1994. Nelson Mandela a fost arestat pe 5 august 1962 și condamnat la muncă forțată pe viață. El a fost eliberat din închisoare în 1990, iar între 1994 și 1999 a fost președinte al Africii de Sud. Nelson Mandela a încetat din viață în 2013 la vârsta de 95 de ani.

Ad

Exit mobile version