spot_img
16 C
București
miercuri, mai 22, 2024
AcasăAnalizeMitropolitul romano-catolic de Bucureşti de Paștele Catolic: Europa de Vest "a întors...

Mitropolitul romano-catolic de Bucureşti de Paștele Catolic: Europa de Vest „a întors demult spatele creştinismului”. Conducătorii Uniunii Europene cred că Dumnezeu nu mai este necesar pentru ca ei să creeze un singur stat pe continentul nostru

-

Arhiepiscopul-mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă, a făcut duminică, un apel la apărarea „valorilor religioase şi naţionale”, afirmând că Europa de Vest „a întors demult spatele creştinismului”, iar liderii Uniunii Europene „au adoptat o ideologie de umanism ateu şi materialist, pe care o impun popoarelor”.

„De 16 ani România face parte din Uniunea Europeană. La 1 ianuarie 2007, cu toţii ne-am bucurat că facem parte din Uniunea Europeană. Am sperat că Europa secularizată va prelua spiritul creştin din ţările postcomuniste, în special ţările catolice, mai întâi, şi apoi din ţările ortodoxe, România, Bulgaria. Când Biserica din ţările din estul Europei a stârnit temeri legate de secularismul şi ateismul din ţările occidentale, euro-entuziaştii ne-au spus că se deschidea o mare oportunitate pentru aceste ţări, inclusiv pentru România, de a introduce valorile creştine în Uniunea Europeană. După câţiva ani, a devenit evident că echipele noastre guvernamentale cedau în faţa influenţei liderilor Uniunii Europene, care promovau un sistem de valori fără Dumnezeu”, a spus ÎPS Percă în predica de Paşti, rostită la Catedrala Sfântul Iosif.

- Advertisement -

Conducătorii Uniunii Europene cred că Dumnezeu nu mai este necesar pentru ca ei să creeze un singur stat pe continentul nostru, consideră înaltul ierarh romano-catolic.

„Europa de Vest a întors demult spatele creştinismului. În şcolile olandeze sau franceze, de exemplu, este prezentată de mult timp o viziune falsă asupra istoriei. Acolo se învaţă că civilizaţia a apărut în Europa doar ca urmare a Revoluţiei Franceze – la sfârşitul secolului al XVIII-lea – şi că ceea ce a fost înainte a fost doar întuneric şi înapoiere. Şi să ne gândim şi cei care, poate, sunteţi în sistemul de învăţământ, cum încearcă acum cărţile de istorie să prezinte creştinismul sau apariţia creştinismului. Totuşi acest lucru este complet fals; la urma urmei, ştim foarte bine că toată ştiinţa s-a născut şi s-a dezvoltat în universităţile catolice medievale. Biserica a învăţat Europa să citească şi să scrie. A devenit promotorul nu numai al ştiinţei şi al culturii, ci şi al ospitalităţii şi al grijii faţă de cei bolnavi, săraci şi persoane fără adăpost”, a arătat arhiepiscopul.

- Advertisement -

El a atras atenţia asupra „fenomenului îngrijorător” al „pierderii identităţii naţionale”, susţinând că acest lucru este „impus de sus”.

„Un alt fenomen îngrijorător, care poate fi observat în Europa de Vest, este faptul că ţările occidentale îşi pierd identitatea naţională. Acest proces are loc nu pentru că oamenii înşişi doresc acest lucru, ci pentru că le este impus de sus. Constituţia Europeană, nu constituţia ţării proprii. (…) Parlamentele naţionale pot vota şi pot decide asupra unor chestiuni complet secundare. Deciziile cu adevărat importante sunt luate de organisme restrânse, sunt luat la Bruxelles, cum se spune. Sf. Ioan Paul al II-lea i-a întrebat pe nişte studenţi olandezi în anii 1980 cum se face că până în anii 1950 Olanda era ţara care trimitea cei mai mulţi misionari, iar acum este o ţară în care credinţa este aproape absentă? Cu ochiul liber se poate vedea că liderii Uniunii Europene au adoptat o ideologie de umanism ateu şi materialist, pe care o impun tot mai mult popoarelor”, a susţinut ÎPS Percă.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img