MITA DE LA PERMISE DUCE LA POLITICIENI: Înlocuitorul șefului arestat de la Permise Suceava venit din Maramureș, reținut. A cumpărat un consilier județean pentru a rămâne șef

0

Un fost şef al Serviciului de permise auto şi înmatriculări Maramureş, împuternicit în prezent într-o funcţie similară la Suceava în locul celebrului Radu Obreja arestat pentru mită, a fost reţinut sub acuzaţia că a cumpărat influenţa unui consilier judeţean pentru a rămâne în funcţie. De asemenea, este acuzat că a primit mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul auto şi pentru înmatricularea unor autovehicule.

 În cursul zilei de miercuri, 7 aprilie 2021, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Cluj, care efectuează cercetări într-un dosar penal ce vizează infracţiuni de corupție și asimilate corupției săvârșite la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Maramureș în perioada 2020 – martie 2021, l-au adus la audieri pe inspectorul principal de poliție Andrei Viorel Donciu (39 de ani), fostul șef interimar al instituției.

Donciu a ocupat, prin împuternicire, funcția de șef al Serviciului de Permise şi Înmatriculări Auto Maramureș după pensionarea lui Florin Șironka, iar din 22 martie 2021 a fost împuternicit, pentru 3 luni, la comanda structurii similare din Suceava – numită Fabrica de Permise, după ce în noiembrie 2020 DNA a destructurat o reţea specializată în fraudarea examenelor pentru obţinerea permisului auto, din care făceau parte angajaţi ai serviciului și despre care s-a spus că era condusă de fostul şef, Radu Obreja (după înlocuirea lui Obreja cu Alexandru Duţuc, și acesta a renunțat la șefia serviciului, demisionând, moment în care a fost împuternicit la conducere Donciu).

Conform procurorilor, la data de 4 februarie, Donciu Viorel-Andrei, în calitate şef al SPCRPCIV Maramureş, ar fi cumpărat influenţa unui consilier de la  Consiliul Judeţean Maramureş, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă anumite persoane, astfel încât să fie desemnat în continuare în aceeaşi funcţie. Numirea în calitate de şef al SPCRPCIV Maramureş expira în data de 15 februarie 2021.

”În schimbul menţinerii sale în funcţie, inculpatul Donciu Viorel-Andrei l-ar fi sprijinit pe consilier la înmatricularea unor vehicule deţinute de  acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidaţi la examenul pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi cu îndeplinirea oricăror alte atribuţii de serviciu pe care ofiţerul de poliţie le are potrivit funcţiei, în interesul personal al consilierului sau în interesul altor persoane”, susţin prourorii.         

La data de 01 februarie 2021, la instigarea aceluiaşi consilier, Donciu Viorel-Andrei ar fi accesat fără drept baza de date a MAI-Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, în interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura in proprietatea unei societăţi comerciale.

În contexte diferite, în zilele de 9 februarie, 10 februarie şi 25 februarie 2021, în calitate de şef al SPCRPCIV Maramureş, Donciu Viorel-Andrei ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obţinerea permisului de conducere auto ori pentru înmatricularea unor vehicule.