spot_img
4.8 C
București
miercuri, decembrie 25, 2024
AcasăAnalizeMisterioasele exerciții NATO: Intimidarea militară a populațiilor civile, tentate să protesteze tot...

Misterioasele exerciții NATO: Intimidarea militară a populațiilor civile, tentate să protesteze tot mai vehement contra restricțiilor de pandemie?

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

- Reclama -

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, este solicitat din propriul partid să ofere informații oficiale despre o chestiune cel puțin explozivă și anume posibila implicare a României în exerciții militare sub umbrela NATO, care să prevadă monitorizarea pandemiei de Covid 19(?!!).

Concret, într-o interpelare parlamentară înaintată azi, deputatul PNL Mugur Cozmanciuc evocă mega-exercițiul militar „Defender Europe 21”, care se desfășoară anual și care presupune pregătirea strategică și operațională a SUA și a partenerilor NATO împotriva amenințări1or care vin din afara blocului de securitate și apărare.
”Exercițiul va include un număr mai mare de aliați NATO și țări partenere, care vor desfașura activități într-o zona mai mare decat cea de anul trecut” afirmă deputatul. ”Astfel, peste 30.000 de militari din 27 de țări vor desfășura operațiuni aproape simultane, în mai mult de 30 de zone de instruire, iar cea mai mare parte a exercițiilor va avea loc în luna mai, România urmînd a lua parte la operațiunile aeriene alături de Estonia și Bulgaria, care implică peste 7.000 de soldați din 11 țări” mai spune Cozmanciuc.

În context, el îi cere ministrului Apărării să îi comunice două informații fierbinți:

1. La ce operațiuni viitoare s-a angajat România să participe?
2. Va fi România implicată în exerciții care prevăd monitorizarea pandemiei de COVID-19 în anul 2021?

E clar că deputatul știe mai multe decît spune despre respectivele exerciții. De aici, întrebări legitime.
Ce semnificație ar putea avea respectivele exerciții, totuși?
Intimidarea militară a populațiilor civile, tentate să protesteze tot mai vehement contra restricțiilor de pandemie?
Asemenea exerciții presupunînd ample desfășurări de forțe umane nu ar reprezenta, ele însele, un risc epidemiologic major?
Anul trecut, reamintim, exercițiul Defender a fost drastic restrîns de NATO la doar 10.000 de militari din 37.000 programați inițial, deși pandemia era abia la început.
De ce acum, cînd situația e infinit mai grav, s-a decis ca exercițiul să aibă loc la dimensiunile obișnuite, cu peste 30.000 de combatanți? Pînă la această oră, comunicatele oficiale ale NATO au conținut referiri la pandemie strict în sensul că se vor lua măsuri speciale pentru ca aceasta să nu afecteze derularea exercițiilor: nu s-a pomenit nimic despre exerciții speciale care să prevadă monitorizarea pandemiei. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img