spot_img
8.7 C
București
sâmbătă, aprilie 1, 2023
AcasăAnalizeMIȘCĂRI INTERESANTE ÎN FOSTELE REPUBLICI SOVIETICE DIN ASIA CENTRALĂ: Kârgâzstan interzice Z, Kazahstanul nu...

MIȘCĂRI INTERESANTE ÎN FOSTELE REPUBLICI SOVIETICE DIN ASIA CENTRALĂ: Kârgâzstan interzice Z, Kazahstanul nu va organiza parada militară de Ziua Victoriei

-

Serviciile de securitate din Kârgâzstan i-au avertizat joi pe locuitorii ţării că se expun la măsuri punitive dacă afişează un simbol de susţinere a invaziei Rusiei din Ucraina, semn al îngrijorării pe care aceasta o provoacă în Asia Centrală, relatează AFP.

- Reclama -

Puternicul comitet de securitate naţională a făcut presiuni asupra organizaţiilor care închiriază uniforme înaintea unei defilări militare care va celebra victoria sovietică împotriva naziştilor în 1945 să nu cumva să apară litera „Z”, care figurează pe blindatele ruseşti din Ucraina şi care a devenit principalul simbol de susţinere a invaziei.

Afişarea acestui simbol „poate incita la ostilitate între etnii”, ceea ce poate duce la urmărire judiciară în Kârgâzstan, a precizat comitetul într-un comunicat, făcând apel în consecinţă la cetăţeni să nu afişeze litera „Z” în timpul defilării militare de la 9 mai.

Simbolul „Z” a devenit tot mai vizibil în spaţiul public din Rusia, precum şi în anumite ţări din fosta Uniune Sovietică, precum Kârgâzstan, fiind afişat pe maşini, haine sau zidurile anumitor clădiri.

Deşi nu s-au realizat sondaje, invadarea Ucrainei de către Rusia pare să fi divizat opinia publică în ţările din Asia Centrală, precum Kârgâzstan sau ţara vecină Kazahstan, unde există importante minorităţi ruse.

Niciuna dintre cele cinci foste republici sovietice nu a criticat Moscova, care reprezintă pentru ele un important partener comercial şi militar.

Însă Kazahstanul, ţara cea mai bogată din regiune cu o importantă minoritate rusă, a anunţat că nu va organiza o paradă militară în mai, invocând un cost economic prea ridicat. AGERPRES/(AS – autor: Florin Ştefan, editor online:

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img