spot_img
16 C
București
miercuri, mai 22, 2024
AcasăAnalizeMișcarea Rusiei după plafonarea prețului petrolului

Mișcarea Rusiei după plafonarea prețului petrolului

-

Rusia ar putea reduce producţia de petrol cu 5% – 7% la începutul anului viitor, deoarece răspunde la plafonarea preţurilor produselor petroliere şi a ţiţeiului rusesc oprind vânzările către ţările care sprijină acest plafon, a anunţat vineri vicepremierul Alexander Novak la postul public de televiziune, transmite Reuters.

Detaliind pentru prima dată răspunsul Rusiei la plafonarea preţurilor, Novak a declarat că reducerile de producţie s-ar putea situa la 500.000-700.000 barili pe zi (bpd).

- Advertisement -

Ţările din UE au fost principalii cumpărători de ţiţei rusesc timp de decenii, dar în 5 decembrie a intrat în vigoare un embargo instituit de UE asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă. De asemenea, în coordonare cu statele din G7 şi Australia, ţările UE au definitivat un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.

Joi, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că va emite un decret săptămâna viitoare în care va prezenta răspunsul Moscovei la plafonarea preţurilor.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img