spot_img
2.4 C
București
vineri, ianuarie 27, 2023
AcasăAnalizeCiolacu îi cere lui Zelenski să intervină pentru revizuirea Legii minorităţilor

Ciolacu îi cere lui Zelenski să intervină pentru revizuirea Legii minorităţilor

-

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a solicitat, vineri, preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski să intervină pentru revizuirea Legii minorităţilor naţionale, care a fost adoptată recent de Rada Supremă a Ucrainei şi care afectează dreptul copiilor români din această ţară de a învăţa în limba maternă, anunţă formaţiunea într-un comunicat oficial. Liderul PSD arată că unul dintre motivele pentru care el personal se pronunţă în favoarea integrării Ucrainei în comunitatea europeană este că astfel se asigură cele mai solide garanţii pentru respectarea drepturilor minorităţii româneşti din această ţară.

- Reclama -

”Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, îi solicită preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski să intervină pentru revizuirea Legii minorităţilor naţionale, care a fost adoptată recent de Rada Supremă a Ucrainei şi care afectează dreptul copiilor români din această ţară de a învăţa în limba maternă”, transmite PSD.

”În discursul susţinut în aprilie în Parlamentul României, domnul preşedinte Volodimir Zelenski ne-a promis că va proteja minoritatea românească din Ucraina şi că va promova dialogul cu ţara noastră în chestiunile privind minoritatea românească. Ulterior, preşedintele ucrainean m-a asigurat chiar în timpul vizitei pe care am făcut-o la Kiev că minoritatea română din Ucraina va avea parte de aceleaşi drepturi, protecţie şi tratament ca şi minoritatea ucraineană din România. Îi solicit aşadar domnului preşedinte Zelenski să intervină pentru a revizui forma în care a fost adoptată Legea minorităţilor naţionale, înainte ca aceasta să producă efecte legale, în detrimentul comunităţi româneşti şi al altor minorităţi naţionale din această ţară”, a declarat Marcel Ciolacu.

Totodată, preşedintele PSD a amintit că România a sprijinit Ucraina pe mai multe planuri după declanşarea invaziei Federaţiei Ruse, începând de la gestionarea fluxurilor de refugiaţi şi până la facilitarea exporturilor de grâne.

”Pe lângă aceste acţiuni care au demonstrat că România poate fi un partener de nădejde în situaţii critice, ţara noastră susţine fără rezerve aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Unul dintre motivele pentru care eu personal mă pronunţ în favoarea integrării Ucrainei în comunitatea europeană este că astfel se asigură cele mai solide garanţii pentru respectarea drepturilor minorităţii româneşti din această ţară”, a precizat preşedintele PSD.

Preşedintele PSD subliniază că în noua Lege a minorităţilor naţionale din Ucraina au fost introduse unele reglementări pozitive, care trebuie salutate.

”În acelaşi timp legea conţine mai multe prevederi neclare sau chiar contrare în raport cu standardele europene privind drepturilor minorităţilor. România este un exemplu în protejarea minorităţilor şi ne aşteptăm ca partenerii şi vecinii noştri să acorde aceleaşi drepturi, atenţie şi protecţie minorităţii române, aşa cum o facem noi de câteva decenii”, mai spune PSD.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img