spot_img
4.2 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023
AcasăAnalizeMişcarea Franţa nesupusă a liderului stângist Jean-Luc Mélenchon a ajuns la un...

Mişcarea Franţa nesupusă a liderului stângist Jean-Luc Mélenchon a ajuns la un acord de coaliţie cu Partidul socialist francez, ecologiștii și comuniștii și anunță că nu va respecta regulile europene

-

Mişcarea Franţa nesupusă a liderului stângist Jean-Luc Mélenchon a ajuns la un acord de coaliţie cu Partidul socialist francez. Tot în perspectiva alegerilor legislative din 12 şi 19 iunie, Franţa nesupusă a ajuns la o înţelegere similară cu ecologiştii şi comuniştii. Problema este că în programul comun ale acestor partide figurează negru pe alb «nesupunerea vizavi de anumite reguli europene», transmite Radio France.

- Reclama -

Programul lui Jean-Luc Mélenchon, impus partenerilor săi de coaliţie, propune o serie de măsuri contrare regulilor comunitare. Investiţii masive în serviciile publice – imposibil de aplicat din cauza regulilor bugetare. Creearea unui pol public al energiei, lucru care ar avea drept consecinţă un control al preţurilor electricităţii şi gazului – imposibil din cauza regulilor privind concurenţa. Reorientarea fondurilor destinate agriculturii spre dezvoltarea filierei bio – imposibil din cauza regulilor Politicii agricole comune.Pentru a depăşi aceste blocaje, Franţa nesupusă se declară gata să nu respecte anumite reguli europene. Opozanţii mişcării stângiste – LREM, partidul prezidenţial şi socialiştii opuşi acordului cu Jean-Luc Mélenchon – îl acuză pe acesta din urmă că pregătesc pe ascuns un Frexit. Responsabilii Franţei nesupuse citaţi de France 24 denunţă o «instrumentalizare» şi spun că «scrie negru pe alb că nu vrem nici ieşirea din UE, nici abandonarea monedei unice euro». In schimb, Franţa nesupusă şi aliaţii ei îşi asumă strategia afirmând că şi alte state nu au respectat regulile europene, în particular cea a deficitului de 3% din PIB «încălcată de 171 de ori între 1999 şi 2018» fără ca vreo sancţiune să fi fost aplicată, mai spune RFI.

Franţa ar provoca o criză politică în Europa, criză pe care Mélenchon spune că şi-o va asuma şi face faţă alături de alţi aliaţi. «Problema este că pentru a modifica tratatele europene e nevoie de unanimitatea celor 27 ori, e puţin probabil ca statele nordice, zise frugale, să ajungă la o înţelegere cu Franţa nesupusă» e de părere Cécilia Rizcallah în interviul acordat France 24. In opinia acesteia, «o nerespectare sălbatică a tratatelor ar repune în cauză regulile cele mai fundamentale, lucru ce-ar putea fi mortal pentru construcţia europeană», este concluzia RFI.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img