spot_img
8.8 C
București
luni, noiembrie 4, 2024
AcasăAnalizeMișcarea Chinei

Mișcarea Chinei

-

- Reclama -

China face presiuni asupra Uniunii Europene pentru o declaraţie comună în termeni tari împotriva politicilor comerciale ale preşedintelui american Donald Trump, au declarat agenţiei Reuters mai mulţi oficiali europeni. Insistenţele Beijingului se lovesc însă de rezistenţă la Bruxelles.

- Reclama -

La Beijing urmează să aibă loc pe 16-17 iulie summitul China-Europa; acolo, precum şi la Bruxelles şi la Berlin, oficiali chinezi de rang înalt – inclusiv vicepremierul Liu He şi consilierul de stat Wang Yi – propun blocului european o alianţă şi oferă ca gest de bunăvoinţă o deschidere mai mare a pieţei chineze. Una din ideile promovate este o acţiune comună împotriva Statelor Unite, la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

- Advertisement -

Cinci funcţionari şi diplomaţi europeni susţin însă, potrivit agenţiei Reuters, că UE a respins ideea coalizării cu China împotriva Americii. Se aşteaptă ca la summit – la care vor participa preşedintele Chinei, Xi Jinping, premierul Li Keqiang şi oficiali europeni – să se adopte doar un comunicat despre angajamentul părţilor faţă de sistemul comercial multilateral şi să se facă promisiuni privind crearea unui grup de lucru pentru modernizarea OMC.

Într-un cadru privat, Liu He a afirmat, potrivit Reuters, că ţara sa este gata să stabilească pentru prima dată ce sectoare poate deschide pentru investiţiile europene. Presa chineză a promovat mesajul că Uniunea Europeană este de partea Chinei. Într-un comentariu difuzat luni, agenţia oficială de presă Xinhua a argumentat că Europa şi China trebuie să reziste împreună protecţionismului comercial şi sunt parteneri naturali.

- Advertisement -

Precedentele reuniuni la vârf China-UE, în 2016 şi 2017, s-au încheiat fără declaraţii comune, din cauza dezacordurilor privind comerţul şi Marea Chinei de Sud. Acum, un diplomat european a rezumat situaţia: „China vrea ca Uniunea Europeană să fie alături de Beijing împotriva Washingtonului, să se alăture uneia din părţi. Nu vom face asta şi le-am spus-o”. Un alt diplomat a susţinut că UE consideră justificate aproape toate nemulţumirile americanilor faţă de China, însă nu şi modul în care au abordat problema Statele Unite.

Poziţia Bruxellesului prezentată de Reuters nu este împotriva Statelor Unite, în ciuda tarifelor impuse de preşedintele Trump asupra importurilor de oţel şi aluminiu din Europa şi a ameninţărilor la adresa industriei auto europene.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img