spot_img
25.3 C
București
miercuri, august 10, 2022
AcasăExterneJudecătorii de la Curtea Suprema poloneză in strada

Judecătorii de la Curtea Suprema poloneză in strada

-

- Reclama -

Update: Judecătoarea poloneză Malgorzata Gersdorf a putut fi văzută miercuri cum intra în clădirea Curţii Supreme din Varşovia, ignorând astfel noua lege care o forţează să se pensioneze din postul său de preşedintă a curţii, scrie Reuters.

O procesiune formată din zeci de judecători ai Curţi Supreme îmbrăcaţi în toga oficială urmează să o însoţească miercuri dimineaţa pe preşedinta lor care va sosi la biroul ei, în cadrul unui protest fără precedent împotriva reformei instituţiei lor, reformă neagreată la Bruxelles, informează AFP.

Magistrata Malgorzata Gersdorf şi-a exprimat marţi deschis opoziţia faţă de puterea politică, refuzând să se pensioneze – aşa cum cere reforma impusă de conservatorii partidului majoritar Lege şi Justiţie (PIS).

Conflictul între majoritatea judecătorilor Curţii Supreme, dintre care 27 riscă de asemenea să fie pensionaţi din oficiu, şi puterea politică se înscrie într-un diferend mai vast între Varşovia şi Comisia Europeană în legătură cu reformele judiciare lansate în numele unei eficienţe mai mari a justiţiei.

La Varşovia, Malgorzata Gersdorf a fost primită marţi de şeful statului. Preşedintele Andrzej Duda, fără să-i transmită un document prin care o informează oficial despre încheierea atribuţiilor sale, i-a semnalat aceasta în mod implicit, anunţând că un judecător al Curţii Supreme, Joze Iwulski, va asigura interimatul la conducerea instituţiei, în aşteptarea alegerii unui titular care să-i succeadă în funcţie.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Românii fac 15.000 de euro urcarea pe Mont Blanc

0
Depozit de 15.000 euro pentru salvare și înmormântare ca să urci pe Mont Blanc. Banii sunt pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie...