spot_img
8 C
București
duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăEconomieComertMIȘCAREA CARE VA AFECTA ȘI ROMÂNIA: OMV, pe lista neagră a americanilor,...

MIȘCAREA CARE VA AFECTA ȘI ROMÂNIA: OMV, pe lista neagră a americanilor, în războiul gazelor

-

Compania austriacă OMV, firma mamă a PETROM România, ar fi trecută pe lista neagră a Statelor Unite ale Americii, indică o informație publicată marți seară de cotidianul austriac Die Presse.

- Reclama -

SUA intenționează să instituie noi sancțiuni împotriva Rusiei și amenință, de asemenea, corporații europene care fac afaceri cu Moscova, scrie ziarul austriac.

O decizie ar putea fi luată în câteva zile.

În cazul în care SUA, așa cum a fost planificat, instituie noi sancțiuni împotriva Rusiei, Bruxelles-ul trebuie „să fie pregătită să răspundă în termen de câteva zile,“ Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost citat într-un memoriu secret afirmând acest lucru, mai scrie Die Presse.

Eventuala trecere pe lista neagră a SUA a OMV va afecta și compania PETROM, în care compania austriacă este acționar majoritar.

Proiectul noilor sanctiuni americane impotriva Moscovei conține un paragraf care ameninta controversatul gazoduct Nord Stream 2, in care o parte a finantarii este asigurata de austriecii de la OMV, care controleaza Petrom. 

Potrivit senatorului republican Mike Crapo, proiectul prevede sanctiuni impotriva celor care „investesc sau sprijina constructia de gazoducte pentru exportul energetic rusesc”. Ori, OMV se numara printre finantatorii gazoductului Nord Stream 2.

Germania a reacționat nervos la includerea OMV pe lista sancțiunilor americane.

Camera Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite urmează să voteze marţi legislaţia prin care se vor aplica mai multe sancţiuni împotriva Rusiei, ca ripostă la imixtiunea Moscovei în campania electorală dinaintea alegerilor prezidenţiale din 2016 din SUA. Proiectul de lege include o clauză care blochează orice intenţie a preşedintelui ţării de a ridica unilateral sancţiunile.

Preşedintele american, Donald Trump, a preluat mandatul prezidenţial cântărind posibilitatea ajungerii la un acord cu Rusia privind ridicarea sancţiunilor. Răspunsul Congresului a fost, însă, acela de a extinde sancţiunile împotriva Moscovei, care să fie impuse atât pentru anexarea Crimeii şi abuzurile comise împotriva drepturilor omului, cât şi pentru imixtiunea Moscovei în alegerile prezidenţiale din SUA, sancţiuni care includ şi noi restricţii la proiectele energetice.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img