Achizițiile militare anunțate de România deschid fronturi competitive între industriile de profil din Uniunea Europeană și cele din Statele Unite. Ultimele discuții s-au purtat în jurul elicopterelor militare de care are nevoie Bucureștiul. Este vorba despre aparate destinate mai ales misiunilor de sprijin aerian apropiat, după cum se numesc ele în jargonul militar (CAS – Close Air Support), care ar putea fi folosite și la transportul trupelor, armamentului sau chiar pentru evacuări rapide cu rol de salvări, transmite Radio Europa Liberă.
Acum, între americanii de la Bell Helicopters și francezii de la Airbus, guvernul român înclină spre europeni. A fost deja discutat un acord în prezența ambasadorului Franței și a însărcinatului cu afaceri de la Ambasada Germană.Este vorba despre un contract între Airbus și IAR Ghimbav, care ar urma să fie semnat în viitorul apropiat. Această mutare pe harta achizițiilor mari sugerează că România vrea să rămână la mijloc între Europa și America, spre deosebire de Polonia care a ieșit val vârtej din structura militară operațională a UE pentru misiuni de urgență, EUROCORPS și care și-a cumpărat aproape în totalitate armament american, se mai spune în comentariul REL.
În 2016, Airbus Helicopters a inaugurat în prezența președintelui francez François Hollande o uzină nouă la Ghimbav, lângă Brașov, care urmează să producă modelul H215. Într-o scrisoare de acum câteva luni francezii s-au arătat iritați de prezența americanilor de la Bell Helicopters în proximitatea platformei lor industriale, observă Radio Europa Liberă.