spot_img
21.1 C
București
joi, mai 26, 2022
AcasăActualitateMIRARE LA BRUXELLES: România bagă în faliment companiile care transportă mărfuri din...

MIRARE LA BRUXELLES: România bagă în faliment companiile care transportă mărfuri din străinătate și poate afecta aprovizionarea

-

De la începutul lunii iulie, transportatorii români de mărfuri care nu sunt vaccinați și vin din zonele de risc ale Uniunii Europene ar trebui să intre în carantină 14 zile. Comisia are alte recomandări, transmite Deutsche Welle.

Comisia Europeană așteaptă lămuriri de la autoritățile din România după ce transportatorii români s-au declarat îngrijorați de măsurile de carantinare a șoferilor de tir care vin din țări covid-19 roșii sau galbene ale spațiului comunitar.

Într-un răspuns la o întrebare Deutsche Welle și Digi FM, Comisia admite că măsurile epidemiologice sunt apanajul fiecărui stat în parte dar sugerează aplicarea recomandărilor privind liberul transport al mărfurilor, care este o activitate esențială.

Executivul de la Bruxelles amintește că, dincolo de nevoia de a opri răspândirea noilor variante ale virusului corona și de protecție a propriilor cetățeni, statele membre trebuie să înțeleagă că transportul de mărfuri este fundamental pentru întreaga Uniune Europeană.

„Orice măsură care nu corespunde sistemului de culoare verzi pune în pericol funcționarea pieței unice. Testarea și carantinarea muncitorilor din transporturi ar trebui evitate pentru a asigura că lanțurile de aprovizionare nu sunt întrerupte”, se arată în răspunsul primit de Digi FM.

Amintim că Guvernul României a decis că de la 1 iulie, șoferii de tir nevaccinați care se întorc din zonele roșii sau galbene ale Uniunii Europene intră în carantină. Odată reveniți din țări cu risc epidemiologic ridicat, vor fi obligați să intre până la 14 zile în carantină. Iar patronii firmelor de transport spun că vor avea pierderi uriașe și se gândesc să apeleze la instanță. 

În urmă cu aproximativ 10 zile, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România a cerut guvernului să revadă măsurile adoptate, având în vedere că șoferii de camioane lucrează și se odihnesc în cabină și sunt în general izolați. UNTRR a cerut exceptarea de la carantinare pentru conducătorii de camioane cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone și pentru cei care conduc mașini cu mai mult de 9 locuri pe scaune.

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...