spot_img
11.5 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăAnalizeMinistrul ungar al Finanțelor: În ciuda lipsei finanţării din partea UE, Ungaria...

Ministrul ungar al Finanțelor: În ciuda lipsei finanţării din partea UE, Ungaria a reuşit performanţa să nu fie nevoită să solicite împrumuturi sau credite de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană, ci să se autofinanţeze

-

Este evident că reţinerea fondurilor de redresare şi rezilienţă destinate sprijinirii economiei în urma pandemiei de coronavirus are motive politice în cazul Ungariei şi Poloniei, a declarat ministrul ungar al finanţelor, Mihály Varga, după întâlnirea miniştrilor de finanţe ai UE în cadrul Ecofin, care a avut loc marţi, la Bruxelles.

Ministrul finanţelor a declarat agenţiei ungare de presă MTI că Ungaria a fost printre primele ţări care şi-au depus planul naţional de redresare în mai 2021, însă din cauza adoptării legii privind protecţia copilului în Ungaria, Comisia Europeană a evaluat planul ungar pe baza unor considerente politice.

- Advertisement -

Potrivit ministrului, acest lucru s-a confirmat cu ocazia dezbaterii de marţi, întrucât comisarul pentru politică economică al Comisiei Europene, cu orientare de stânga, Paulo Gentiloni a declarat că asigurarea nediscriminării în învăţământul şcolar a fost unul dintre principalele argumente pentru a reţine fondurile de redresare economică ale Ungariei.

“Ungaria consideră acest lucru inacceptabil. Ceea ce face Comisia Europeană încalcă concurenţa loială”, a spus Varga.

- Advertisement -

Faptul că Comisia Europeană a plătit deja primele tranşe altor ţări, prin care acestea pot crea situaţii avantajoase pentru propriile companii şi actori economici, prejudiciază interesele companiilor maghiare, a subliniat ministrul.

“Ungariei i se cuvin aceşti bani, considerăm orice fel de amânare ca o măsură îndreptată împotriva economiei ungare”, a spus el.

Ministrul a subliniat totodată că, în ciuda lipsei finanţării din partea UE, Ungaria a reuşit performanţa să nu fie nevoită să solicite împrumuturi sau credite de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană, ci să se autofinanţeze, să îşi asigure funcţionarea de pe piaţă. Din această cauză, aprecierea ţării este mult mai favorabil decât până acum, a arătat el.

În ceea ce priveşte previziunile economice de iarnă ale Comisiei Europene, care vor fi publicate probabil în februarie, ministrul finanţelor a spus: Comisia de la Bruxelles va confirma probabil revenirea economiei ungare pe o traiectoria bună şi stabilă a creşterii echilibrate, cu toate că – a precizat el – mai sunt eforturi de făcut pentru ca volumul datoriei publice în continuă scădere şi cel al deficitului public să revină la nivelul de dinaintea pandemiei.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img