spot_img
27.8 C
București
vineri, mai 27, 2022
AcasăAnalizeAliatul lui lui Cioloș va fi pus sub acuzare pentru fraudă cu...

Aliatul lui lui Cioloș va fi pus sub acuzare pentru fraudă cu fonduri europene

-

Comisia pentru imunităţi a parlamentului ceh a recomandat ridicarea imunităţii fostului premier Andrej Babis. În cazul în care parlamentul dă curs recomandării, ceea ce este foarte probabil, Babis va fi pus sub acuzare pentru fraudă cu fonduri europene, relatează miercuri euractiv.com.

Babis face parte din Renew Europe, grup politic european condus de Dacian Cioloș.

Parlamentarii cehi vor supune votului această recomandare săptămâna viitoare.

După înfrângerea sa în alegerile legislative din 8-9 octombrie anul trecut, Andrej Babis a rămas parlamentar şi lider al partidului ANO, cea mai puternică formaţiune de opoziţie din Cehia.

Este de aşteptat ca anul viitor Babis să candideze la funcţia de preşedinte. Deşi mai mulţi membri ai ANO şi-au exprimat sprijinul pentru o eventuală candidatură a lui Andrej Babis la prezidenţiale, acesta nici nu a confirmat, nici nu a dezminţit că va candida la scrutin.

Cu doar câteva zile înaintea alegerilor legislative din Cehia din 8-9 octombrie, ancheta internaţională Pandora Papers a dezvăluit că Andrej Babis a folosit bani din companiile sale offshore pentru a finanţa achiziţia de proprietăţi în sudul Franţei în 2009, între care un castel. El a calificat aceste acuzaţii drept o campanie de defăimare împotriva sa.

Babis, al cincilea cel mai bogat om din Republica Cehă şi acuzat de fraude cu fonduri europene, părea favoritul alegerilor, dar în final le-a pierdut. Partidul său centrist ANO, descris de multe media drept populist, a condus un guvern minoritar împreună cu social-democraţii şi cu susţinerea Partidului Comunist, care la alegerile din octombrie nu a mai depăşit pragul electoral de 5%. 

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...