spot_img
2 C
București
luni, decembrie 5, 2022
AcasăAnalizeMinistrul UDMR al Mediului și șeful Parlamentului de la Budapesta proclamă întinderea...

Ministrul UDMR al Mediului și șeful Parlamentului de la Budapesta proclamă întinderea Ținutului Secuiesc până la ceangăii din Bacău

-

Grădiniţa din Ghimeş-Făget, renovată cu sprijinul statului ungar şi inaugurată în urmă cu trei ani, s-a dovedit prea mică deoarece avea loc doar pentru 20 de copii, prin urmare sâmbătă a fost inaugurată o nouă grădiniţă. În comuna aflată în estul extrem al Transilvaniei istorice, aşezare aparţinând astăzi, din punct de vedere administrativ, judeţului Bacău din Moldova, 58 de copii repartizaţi în două grupe cu program lung şi una cu program scurt au început anul şcolar în noua clădire a grădiniţei, construită cu sprijinul statului ungar şi inaugurată sâmbătă, transmite agenția maghiară de știri MTI.

- Reclama -

CE MAI SPUNE MTI:

László Kövér, preşedintele parlamentului ungar, l-a rugat pe Péter Oltean, primarul UDMR al comunei, să le transmită colegilor săi români mesajul: este întotdeauna binevenit să-şi unească forţele şi posibilităţile cu maghiarii ceangăi şi cei din Ungaria, pentru că toată lumea va avea de câştigat dintr-o asemenea colaborare.

Politicianul a spus că inaugurarea grădiniţei reprezintă şi un fel de satisfacţie pentru toţi acei mari strămoşi – maghiari, secui sau ceangăi – care şi-au dedicat viaţa pentru ca maghiarii ceangăi, care s-au luptat atât de des pentru supravieţuire, ameninţaţi fiind cu dispariţia în frământările istoriei, să-şi poată păstra identitatea, limba maternă şi cultura, pe pământul lor natal.

“În ultimul deceniu, sentimentul de apartenenţă naţională s-a consolidat în societatea maghiară. Astfel putem spune, după o sută de ani, că acest sentiment s-a dovedit mai puternic decât forţele care au vrut să ne înstrăineze de noi înşine, care au vrut să ne dezbine, care au vrut să îi separe pe maghiari de secui, pe secui de ceangăi şi care au vrut să ne întoarcă unii împotriva altora”, a spus László Kövér.

În opinia lui, exemplul de viaţă al ceangăilor, vitalitatea lor, statornicia în credinţa lor creştină, ataşamentul faţă de limba maternă maghiară şi pământul natal, este cea mai mare valoare pe care o pot oferi în lumea de astăzi naţiunii maghiare, naţiunii române şi Europei. Din acest motiv, a mulţumit oamenilor din Ghimeş-Făget pentru exemplul şi forţa spirituală pe care o oferă tuturor. Preşedintele parlamentului şi-a exprimat dorinţa ca şi noua clădire să devină în curând neîncăpătoare, iar extinderea grădiniţei să poată fi făcută printr-un efort comun.

Barna Tánczos, ministrul mediului în Guvernul României, a subliniat că Ghimeş-Făget poate primi acum sprijin nu doar de la Bucureşti, ci şi de la Budapesta, nu doar de la judeţului Bacău, ci şi din partea judeţului Harghita. În această aşezare dezlipită administrativ de Ţinutul Secuiesc, “roata norocului s-a întors”.

Potrivit politicianului UDMR, unul din bastioanele cele mai estice ale maghiarilor din Bazinul Carpatic a dus o luptă milenară pentru supravieţuire, iar învingătorii acestui război sunt cei care sunt prezenţi astăzi pentru inaugura o grădiniţă.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img