spot_img
16.1 C
București
duminică, mai 19, 2024
AcasăAnalizeMinistrul sârb de Externe acuză rezoluția Srebrenica propusă de Germania la ONU:...

Ministrul sârb de Externe acuză rezoluția Srebrenica propusă de Germania la ONU: Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite nu a vrut să discute despre 25 de ani de la agresiunea împotriva Republicii Federale Iugoslavia, adică a Serbiei

-

Prim-viceprim-ministrul și ministrul sârb al Afacerilor Externe Ivica Dačić a declarat că prin propunerea unei rezoluții privind Srebrenica cu sprijinul Bosniei și Herțegovinei, au fost încălcate Acordul de la Dayton, Constituția Bosniei și Herțegovinei și toate principiile pe care se bazează pacea în acea țară, considerând că Republica Srpska nu numai că nu a participat, dar nici măcar nu a fost consultată.

„Pe 17 aprilie la ONU va fi prezentată o rezoluție înaintată de Germania și Rwanda, cu sprijinul misiunilor altor 15 țări, printre care și Bosnia și Herțegovina, care are o identificare falsă, în condițiile în care partea sârbă nu doar că nu a fost întrebată, ci nici consultată pe această temă.” , a declarat Dačić pentru RTS.

- Advertisement -

„Acest lucru arată că musulmanii nu vor pacea, că nu îi vor pe sârbi ca vecini, pentru că vor trăi cu cineva pe care îl etichetează drept înclinați spre genocid”, a spus Dačić.

El a adăugat că la ONU rezoluțiile sunt adoptate cu o majoritate de două treimi sau cu o majoritate simplă și a adăugat că deciziile pe probleme foarte importante se iau cu o majoritate de două treimi.

- Advertisement -

„Cu siguranță este mai convenabil pentru noi să avem o majoritate de două treimi de voturi, pentru astfel trebuie să-și asigure un număr mai mare de voturi. Vom lupta, desigur, până la capăt”, a spus Dačić.

„Evident că suntem angajați în manipulare, credem că acest subiect nu trebuie plasat la rubrica păcii și securității internaționale, ci ar trebui să fie plasat sub rubrica culturii păcii, adică mai întâi trebuie mutat din Consiliul de Securitate, care este complet ilegal“, a subliniat Dacic, adăugând că acest lucru se poate face doar la cererea Consiliului de Securitate.

Dačić a reamintit că Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite nu a vrut să discute despre 25 de ani de la agresiunea împotriva Republicii Federale Iugoslavia, adică a Serbiei. „Argumentul la acea vreme era „haideți să nu ne ocupăm de subiecte din trecut’. Iar aceasta (Srebrenica) a fost înainte de toate acestea. S-a întâmplat în 1995”, a subliniat Dačić.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img