spot_img
2.8 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasămediuMinistrul român de Externe: Este nevoie de construirea unei centuri de securitate...

Ministrul român de Externe: Este nevoie de construirea unei centuri de securitate în jurul Europei

-

Bogdan Aurescu a declarat, joi, că propunerea României de creare a unor platforme de dialog Security Trusts poate genera un mediu de încredere şi poate creşte condiţiile de securitate dincolo de vecinătatea UE, subliniind că e nevoie de construirea unei centuri de securitate în jurul Europei.

- Reclama -

„Avem nevoie de consolidarea încrederii şi de un dialog funcţional. Asta nu presupune neapărat acceptarea obiecţiilor celuilalt (…) Dificultăţile cu care ne confruntăm în ultimii ani în procesul de avansare cu succes şi cu un grad de eficienţă, noi dorim spre 100% (…) în relaţionarea cu statele din vecinătate, rezultă din lipsa unui dialog politic complex, sigur alături şi de alţi factori, dar un dialog politic complex care să urmărească aplanarea tensiunilor încă din fazele incipiente de evoluţie a acestora. În contextul în care asistăm la o proliferare a nucleelor de instabilitate, trebuie să recunoaştem că suspiciunea guvernează de multe ori atmosfera din vecinătatea lărgită a UE. Iată de ce încrederea este elementul pe care noi am dorit să ne concentrăm”, a afirmat ministrul Bogdan Aurescu, la cea de-a doua sesiune a dezbaterilor „Dialoguri@MAE„, cu tema „Contribuţia României la modernizarea Politicii Europene de Vecinătate şi la abordarea UE privind Parteneriatul Estic”, transmite Mediafax.

- Advertisement -

El a spus că trebuie creat „un mediu sigur, stabil şi prosper lângă frontierele noastre”, „prin construirea unui climat de încredere, prin eliminarea suspiciunilor”. „Pentru aceasta însă trebuie să urmărim angajarea vecinilor, trebuie să construim o zonă de încredere şi securitate în jurul partenerilor care sunt incluşi în politica europeană de vecinătate în cadrul unui spaţiu contiguu de la Oceanul Atlantic prin Nordul Africii, trecând prin Orientul Mijlociu, vecinătatea estică până în nordul continentului european”, a spus Aurescu, adăugând că România a prezentat spre dezbatere acest concept al platformelor de dialog permanent, care ar urma să fie create în vederea abordării provocărilor de securitate.

Aceste Security Trusts „pot genera un mediu de încredere şi pot creşte condiţiile de securitate şi dezvoltare într-un areal care va merge dincolo de vecinătatea imediată a UE”, a afirmat şeful diplomaţiei române, subliniind faptul că „realitatea arată că avem nevoie de construirea unei adevărate centuri de securitate în jurul nostru dar nu doar prin intermediul vecinilor ci şi prin intermediul vecinilor vecinilor noştri”.

- Advertisement -

Ministrul Afacerilor Externe a punctat faptul că problemele care au generat slăbirea condiţiilor de securitate din jurul Europei „provin de fapt din zona vecinilor vecinilor noştri”, dând ca exemplu valurile de imigranţi din Marea Mediterană, dinspre nordul Africii. „Situaţia este dată de faptul că statele membre din sud sunt supuse unei presiuni migratorii imense, imposibil de gestionat fără solidaritate la nivel european şi chiar mai larg. Dar asta înseamnă de fapt tratarea efectului. UE trebuie, în timp ce tratează efectul, să se uite şi la sursa problemei. Sunt state membre ale UE care deja spun că una dintre cauze este lipsa dezvoltării în nordul Africii”, a susţinut Aurescu, subliniind că aceste platforme politice trebuie să dezvolte „un mediu adecvat, care să descurajeze treptat valul imigraţionist”, instrumentele fiind politice, economice, sociale, de securitate şi de logistică.

Principalul obiectiv al acestor Security Trusts constă ” în îmbunătăţirea mediului de securitate în regiuni unde UE nu-şi poate atinge obiectivele în planul apropierii politice sau economice atât de uşor sau unde nu este oportun să promovezi o astfel de politică”, a afirmat Aurescu, explicând că platformele se pot focaliza pe vecinătatea imediată a UE dar şi pe segmentul vecinilor, inclusiv cu potenţiala implicare a unor actori globali interesaţi să susţină climatul de pace şi securitate în aceste zone.

„Noi am propus în cadrul dezbaterii de la nivelul UE trei platforme de dialog: una privind Marea Neagră şi Caucazul, una referitoare la zona Golfului şi a Orientului Mijlociu şi o alta pentru Africa subsahariană. Aceste platforme de dialog nu includ o dimensiune militară (…) au în vedere o serie de formate multidimensionale cu actorii în cauză, principalul obiectiv fiind aducerea la aceeaşi masă a tuturor celor interesaţi pentru a aborda într-o manieră transparentă temele de convergenţă, temele de divergenţă cu scopul de a ajunge la un numitor comun în ce priveşte zonele de interes comun în regiunea respectivă, a explicat ministrul de Externe, adăugând că pe aceste platforme politice se pot lansa şi proiecte concrete.

El a mai spus că platformele reprezintă „un model dictat de realitatea imediată” şi pot duce „la identificarea impedimentelor, creşterea încrederii şi găsirea de soluţii”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img