spot_img
15.1 C
București
luni, februarie 26, 2024
AcasăDezvaluiriEXPLOZIV: CINE A LUAT ȘPAGA DATĂ DE AMERICANI PENTRU ÎNCHISORILE CIA: WASHINGTON...

EXPLOZIV: CINE A LUAT ȘPAGA DATĂ DE AMERICANI PENTRU ÎNCHISORILE CIA: WASHINGTON POST SPUNE CĂ OFICIALII ROMÂNI AU CERUT O SUMĂ DIN ȘAPTE CIFRE/ UN RAPORT AL SENATULUI SUA CONFIRMĂ CĂ OFICIALII ROMÂNI AU PRIMIT MITĂ

-

Fostul preşedinte, Ion Iliescu a afirmat într-un interviu acordat Der Spiegel că el a aprobat „în principiu”, în perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA în România, fără a şti că urma să fie vorba de vreo unitate pentru detenţie. Declarația este foarte interesantă și este completată de mai multe dezvăluiri din ultima vreme. Mai mult din informații publice, inclusiv dintr-un raport al Congresului SUA, reiese că SUA a mituit oficiali români. 

de ANDREI BĂDIN

- Advertisement -

THE WASHINGTON POST ȘI ȘPAGA DATĂ OFICIALILOR ROMÂNI

The Washington Post scria în iarnă că închisoarea CIA din România era constituită din șase celule prefabricate aflate în pivnița unei clădiri guvernamentale din București și că agenții CIA din România i-au mituit pe „omologii” săi de la București. Conform WP, în 2003, după ce ambasadorul american în România a aflat că CIA folosește o închisoare secretă în țara lui gazdă, a intenționat să-și informeze superiorii din Departamentul de Stat. Șeful unității CIA din România i-a transmis diplomatului că acest lucru nu este posibil și că „nimeni din Departamentul de Stat, inclusiv Secretarul de Stat, nu este informat” despre închisoare.  În aceea perioada ambasador în România era Michael Gust. Scandalul a ajuns la aceea vreme la Departamentul de Stat, secretarul de stat Richard Armitage convocându-l pe pe Guest pentru a închide scandalul.

- Advertisement -

În privința mitei data oficialilor români, pretenția părții române a fost o sumă din sapte cifre, scrie Washington Post. Dar de la Washington au primit cu un milion de dolari in plus.

MITA APARE ȘI ÎNTR-UN RAPORT AL SENATULUI AMERICAN

Un pasaj al raportului Senatului american despre activitatea CIA arată că, în 2003, în statul în care a existat ”Detention Site Black”, Agenția Centrală de Informații – CIA a dat bani ”până la cele mai înalte niveluri ale Guvernului” pentru a-și asigura ”cooperarea și sprijinul”. Aceasta mentiune, ”Detention Site Black”, apare in privinta Romaniei.

spagacia

”În 2003, Sediul Central al CIA a cerut Stației CIA din (…) să identifice căi de sprijin pentru (…) în (…) pentru a le demonstra lui (…) și celor mai înalte straturi ale Guvernului [țării, blurat] că apreciem mult cooperarea și sprijinul lor pentru programul de detenție. Stația a răspuns cu o listă de nevoi de (x) milioane de dolari. Sediul central al CIA a transmis Stației cu (y) milioane de dolari mai mult decât s-a cerut pentru scopurile acestei finanțări. Deținuții CIA au fost transferați la Detention Site Black din statul (…) în toamna anului 2003”, se arată în raport.

spagacia2

În dreptul cifrelor, este blurat un singur caracter, din punctul de vedere al spațiului de redactare. Asta înseamnă că suma trimisă de CIA (x+y) variază între 2 și 18 milioane de euro.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img