Ministrul Bogdan Aurescu anunță că România nu va interzice Hezbollah și nu își va muta ambasada la Ierusalim

0
epa05191041 Members of Hezbollah hold their party flags as they pay tribute next to the coffin of Hezbollah military commander Ali Fayyad, who was reportedly killed fighting alongside Syrian Government forces in Aleppo, during the funeral procession, in Ansar village, southern Lebanon, 02 March 2016. EPA/STR

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a făcut mai multe declarații pentru Jerusalem Post, referitoare la relațiile româno-israeliene. Șeful diplomației române a transmis că România rămâne la decizia UE de a nu interzice pe deplin Hezbollah. Aurescu a spus că România analizează deciziile luate de alte țări în această privință și că nu a ajuns încă la o decizie, transmite G4Media.

În 2019, fostul premier Viorica Dăncilă a declarat că România intenționează să mute ambasada țării de la Tel Aviv la Ierusalim. Aurescu a declarat, însă, că fostul șef al Executivului și-a depășit atribuțiile pentru că politica externă este condusă de președintele țării, care se opune acestei decizii:

  • „Poziția României în acest sens nu s-a schimbat”, a spus Aurescu. „Vom rămâne deocamdată la poziția noastră că trebuie să urmăm cadrul internațional cu privire la această problemă. Statutul Ierusalimului este legat de problemele de bază ale procesului de pace. Sper doar că vor exista progrese”, a declarat acesta.