Home Analize Ministrul propus la Mediu s-a înfruptat dintr-un proiect european de 2,5 milioane...

Ministrul propus la Mediu s-a înfruptat dintr-un proiect european de 2,5 milioane euro

0

Costel Alexe, ministrul propus de PNL la Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, liderul PNL Iași, apare în afaceri controversate cu fonduri europene, conform dezvăluirilor recente din presa din Iași.

Un proiect european de 2,5 milioane de euro al Universității Tehnice a fost făcut harcea-parcea pentru ca banii să ajungă în buzunarele noilor nomenclaturiști din PNL și din Primăria Iași. Proiectul presupune finanțarea prin metoda start-up a unor idei de afaceri, dar lista proiectelor câștigătoare este plină de pile și neamuri ale deputaților PNL Costel Alexe și Mugur Cozmanciuc, a scris 7 Iași.

RELATAREA DIN 7 IASI:

De fapt, 2,5 milioane de euro din bani europeni sunt tocați de băieții deștepți, funcționari din Primăria Iași și activiști din PNL. Toți pe aceeași mână! Rudele și prietenii deputaților PNL Costel Alexe și Mugur Cozmanciuc au fost plătiți cu fonduri provenite din acest proiect. La borcanul cu miere a ajuns și viceprimarul Gabriel Harabagiu, care a păpat din banii europeni, prin intermediul soției sale, Mădălina Ștefania Harabagiu. Aceasta a fost angajată pe perioadă determinată în cadrul programului european derulat de UTI Iași.

Modul în care au fost selectați angajații din cadrul proiectului este învăluit în mister, anunțurile de recrutare fiind imposibil de găsit chiar și pe site-ul proiectului. În plus, singurele dovezi ale muncii prestate de către angajații din proiect sunt foile de pontaj și câteva formulare tipizate, de tip grilă, despre care nimeni nu știe când și de către cine au fost completate.

La solicitarea 7IAȘI adresată rectorului Dan Cașcaval, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi ne-a pus la dispoziție o așa-zisă dovadă a publicării anunțului, constând într-un print-screen de pe site-ul Facultății de Textile. Însă, la o simplă verificare pe site-ul Facultății, anunțul nu este de găsit. Nici pe site-ul Universității Tehnice, unde sunt postate alte anunțuri ce privesc proiecte similare, acesta nu este de găsit. În plus, documentul pus la dispoziție de Universitatea Tehnică pare confecționat în mare grabă, deoarece autorii s-au încurcat în date calendaristice, anunțând că depunerea dosarelor pentru recrutare pot fi depuse până la data de 5 iulie 2019, deși selecția propriu-zisă s-a derulat în vara lui 2018, iar „experții” și-au încheiat contractele de muncă în decembrie 2018.

Soția lui Harabagiu, expertă în afaceri: vindea farduri Avon

Soția viceprimarului Gabriel Harabagiu, Ștefania Mădălina Harabagiu, a prins un post de „expert evaluator” în cadrul programului european derulat de Facultatea de Textile și a semnat un contract de muncă pentru perioada 1 august 2018 – 15 decembrie 2018. Conform acestui contract, Ștefania Mădălina Harabagiu a fost pontată pentru o muncă de doar 4 ore pe zi pentru care a fost plătită cu un salariu brut de mxim 6.811 lei pe lună. Condițiile minimale impuse la angajare au fost: studii superioare absolvite – 3 ani și experiență în mediul de afaceri de 6 ani. Pentru a dovedi experiența în mediul de afaceri, soția viceprimarului Harabagiu a menționat în CV-ul depus la dosar, printre altele, faptul că a fost agent de vânzări pentru produse cosmetice Avon. De asemenea, aceasta a depus un certificat constatator eliberat de Registrul Comerțului care atestă că aceasta are calitatea de asociat și administrator la firma Kemystar Consulting SRL. Însă documentul a fost eliberat pe 10.07.2018, după data de depunere a dosarelor de concurs. „Obligatoriu certificat constatator eliberat de ONRC care să fundamenteze expertiza în mediul antreprenorial”.

Hilar este faptul că, pentru a îngroșa CV-ul și dosarul de angajare, Ștefania Mădălina Harabagiu a depus două diplome de absolvire a unor cursuri de limba engleză și operator PC pe care le-a obținut în anul 1994, pe când aceasta era liceeană în clasa a X-a.

Fratele deputatului Cozmanciuc, angajat cu cerere specială

Inițial, în cadrul proiectului, a fost aprobată angajarea a doar cinci „experți evaluatori”. Însă, nu putea să rămână pe afară fratele deputatului Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț. Pentru angajarea lui Ciprian Ilie Cozmanciuc, Universitatea Tehnică a solicitat autorității de management suplimentarea posturilor cu încă un loc, cerere ce a fost aprobată.

Soția IT-ului PNL, anagajată la Primăria Iași

Un alt așa-zis expert evaluator angajat în cadrul aceluiași proiect este George Cristian Nistor, membru PNL Iași, activ în organizația Valea Lupului. Acesta lucrează în domeniul IT și și-a croit drum până la cabinetul nr.1 din Primăria Iași, fiind prezent alături de Mihai Chirica la mai multe evenimente locale și internaționale ce privesc digitalizarea administrației și spijinirea industriei IT. Cu numai câteva zile în urmă, la Primăria Iași a fost angajată soția acestuia, Anca Nistor, chiar la Biroul Proiecte Europene.

Dulgheru, omul lui Alexe. Jitariuc, omul lui Cozmanciuc.

Alte două persoane angajate pe posturile de expert- evaluator sunt Florin Liviu Dulgheru și Robert Daniel Jitariuc. Primul dintre aceștia este un apropiat al deputatului Costel Alexe. Dulgheru a candidat din partea PNL pentru funcția de primar al comunei Valea Lupului.

Jitariuc este originar din județul Suceava, dar este cunoscut ca un apropiat al deputatului PNL Mugur Cozmanciuc. Tânărul deține firma Royal CDN G2 SRL, care a prins contracte la foarte multe dintre primăriile conduse de membrii PNL, în acest sens existând suspiciunea că a benficiat de susținerea lui Cozmanciuc.

A luat peste 10.000 de euro din proiect. Liberal, angajat la Primăria lui Chirica

În august 2018, liberalul Daniel Juravle, apropiat al deputatului Costel Alexe, a fost angajat la Primăria Iași pe funcția de șef birou Cooperare Economică. Din martie până în noiembrie 2018, a fost angajat și în cadrul proiectului european derulat de Facultatea de Textile, de unde a încasat peste 10.000 de euro. Pentru că a fost „responsabil organizare program antreprenorial”, Juravle a fost plătit cu 49.928 lei, după cum reiese din declarația de avere a acestuia.

Dangă, anagajat „mentor” în proiect, iar soția prima pe lista proiectelor finanțate

Marius Dangă mănâncă cu două mâini din proiectul european „SMARTER” derulat de Universitatea Tehnică. Mai precis, acesta a fost angajat pe un post de „mentor”.

Pe de altă parte, în mod curios, proiectul depus de către soția lui Marius Dangă, Cătălina Elena, s-a clasat pe primul loc, prinzând o finanțare nerambursabilă de peste 30.000 de euro.

Nu poate fi vorba de vreo surpriză, din moment ce de evaluarea proiectelor s-au ocupat colegii de partid ai lui Marius Dangă, cu care este legat de prietenii de o viață și interese comune.

În mod ironic, recent, Dangă s-a angajat la o firmă care asigură consultanță Direcției Generale Anticorupție în dosarele ce privesc fraude cu fonduri europene.

Alexe și Cozmanciuc împart lista piloșilor care primesc 30.000 de euro

Pe locul doi s-a clasat proiectul depus de Grigore Nepotu (prim vicepreședinte la TNL Iași), care, de asemenea este angajat din 2018 la Primăria Iași și este foarte apropiat de deputatul PNL Costel Alexe.

În total, 47 de proiecte au fost selectate de către „experții evaluatori” pentru a beneficia de finanțarea de tip start-up în valoare de 30.000 de euro. Prezentăm mai jos, lista beneficiarilor cu pile la PNL, la Primăria Iași, ori la persoane sus-puse.

George Lazăr – prim vicepreședinte PNL Neamț, fost prefect de Neamț, „mâna dreaptă” a deputatului Mugur Cozmanciuc

Florin Adrian Hopșa – consilier județean din partea PNL în județul Neamț, considerat unul dintre oamenii de încredere ai deputatului Mugur Cozmanciuc

Victor Caia – membru PNL Neamț, apropiat al lui Mugur Cozmanciuc

Dragoș Dimitriu – membru PNL Iași, președintele organizației elevilor liberali, instalat în funcție de deputatul Costel Alexe

Mircea Bogdan Agache – PNL Iași, persoana pusă de Costel Alexe, responsabilă pe call-center

Andreea Țifui – membru PNL Iași

Ad

Exit mobile version