Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, a afirmat, luni, că nu există mai mult de 18.000 de români înscriși la ambasadele și consulatele țării noastre din întreaga lume, din această cauză existând „situații dramatice” în care autorităților le-a fost greu să-și găsească proprii cetățeni.
„Din păcate, în acest moment la nivelul întregului glob nu sunt mai mult de 18.000 de cetățeni români înscriși la ambasade și consulate. Este o situație care nu ne bucură deloc, pentru că ar fi bine, ar fi indicat să fie cât mai mulți cetățeni înscriși la ambasade, pentru că atunci când, de pildă, există o situație de criză în statul sau în orașul respectiv să putem fi în măsură să-i contactăm pe cetățenii români ca să le putem acorda sprijinul necesar”, a spus Ligor, în cadrul acțiunii „De vorba cu ministrul tău”, o inițiativă a Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC).
Ea a subliniat rolul important pe care îl are, în acest context, registrul unic în care să se înscrie cetățenii români aflați peste hotare.
„De multe ori, din păcate, în ultima vreme, ne-am confruntat cu situații dramatice în care ne-a fost greu să știm unde ne sunt cetățenii. Există, pe drept cuvânt, o așteptare firească, legitimă ca statul, Ministerul de Externe îndeosebi, ambasadele noastre să intervină atunci când cetățenii români sunt în situație de criză, dar dacă nu știm unde sunt aceștia le putem acorda cu mare greutate sprijin, trebuie să improvizăm atunci, la momentul respectiv, soluții. De aceea, este important acest registru unic, de aceea este o practică generală, nu e ceva ce aparține doar României”, a explicat demnitarul.