spot_img
8 C
București
duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăAnalizeMINISTRUL OLANDEZ DE EXTERNE RECUNOAȘTE CĂ A MINȚIT: A inventat o întâlnire...

MINISTRUL OLANDEZ DE EXTERNE RECUNOAȘTE CĂ A MINȚIT: A inventat o întâlnire cu Putin

-

Ministrul Afacerilor Externe al Olandei, Halbe Zijlstra, a recunoscut într-un interviu pentru cotidianul Volkskrant că a mințit atunci când a spus că a fost prezent  în anul 2006 la o întâlnire cu președintele rus, Vladimir Putin, la vila prezidențială, unde liderul rus ar fi spus că Rusia ar pretinde la teritoriile altor state.

- Reclama -

Potrivit publicației olandeze, din anul 2014, Zijlstra ar fi declarat de mai multe ori că a auzit personal cum Vladimir Putin ar fi spus că Belarus, Ucraina, țările baltice și Kazahstan sunt parte a unei „Rusii Mari”, în timpul unei întrevederi la vila prezidențială în anul 2006.

În interviul publicat luni, Zijlstra a recunoscut că a mințit că a fost prezent la vilă și că ar fi auzit personal astfel de declarații. Restul poveștii, potrivit ministrului, reprezintă un adevăr pur.

„E o istorie geopolitică foarte importantă. Eu am rescris această istorie, asumându-mi-o, pentru a mă convinge că această informație nu va afecta o persoană care a fost prezent acolo, pentru că acest lucru ar putea avea consecințe negative pentru el și compania lui”, a declarat ministrul olandez. Oficialul a mai spus că l-a informat acum câteva săptămâni pe prim-ministrul regatului, Mark Rutte, despre acest incident.

Premierul Mark Rutte a spus că decizia șefului diplomației olandeze este una „irațională”, însă a subliniat că Zijlstra va rămâne în funcție.

„Nu e vorba de un fake news, pentru că a vrut să protejeze sursa informației. Eu cred că este demn de încredere, iar conținutul acestei istorii nu este pus la îndoială”, citează declarațiile lui Rutte corporația de radio și televiziune a Olandei.

Potrivit presei olandeze, marți, Zijlstra intenționează să sosească la Moscova unde va avea o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov. Partidele olandeze de opoziție l-au criticat pe Zijlstra, cerând audierea acestuia în parlament până la întâlnirea lui cu ministrul rus de Externe.

 

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img