Solicitările sindicaliştilor sunt legitime, dar trebuie să găsim un echilibru, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Marius Budăi, la finalul negocierilor cu liderii celor trei federaţii din Educaţie.
„Eu sunt un prieten al sindicaliştilor şi cu siguranţă că tot ce au spus şi noi am spus public de la bun început că solicitările dumnealor sunt legitime, dar trebuie să găsim acel echilibru de care a vorbit şi doamna ministru, în care să ne gândim şi la copii. Dar, bineînţeles şi la dascăli”, a spus Budăi.
Întrebat dacă sindicaliştii vor accepta oferta Guvernului şi se va termina greva din învăţământ, Budăi a răspuns: „Speranţa este mult mai mare decât la ultima întâlnire şi ştim foarte bine că dialogul a fost constructiv şi asta e important. Este cel mai important”.
În ceea ce priveşte noua lege a salarizării unitare, ministrul Muncii a subliniat că s-a plecat de la Legea 153/2017, iar acum se află în postura de a construi anexele împreună cu ministerele, adăugând că a avut în jur de 10 întâlniri cu sindicatele pe acest document.
„A fost o gândire pornită de la Legea 153, după care am avut întâlniri, în jur de vreo 10 întâlniri pe noua lege a salarizării, până acum, doar cu sindicatele, doar cu Ministerul Educaţiei. Suntem în postura în care împreună cu toate ministerele, construim anexele, viziunea ministerelor asupra anexelor. Anexa de la Educaţie este deja de 3 săptămâni la Banca Mondială. Urmează să primim răspunsul. Încercăm să nu discutăm doar pe anexe, pentru că este extrem de periculos, că n-o să ajungem şi n-o să avem anvelopa totală pentru a putea fixa, dar suntem în dinamică şi asta e foarte important”, adăugat el.
Budăi a mai spus că această Lege a salarizării unitare trebuie să rezolve revendicările sindicaliştilor din Educaţie. „Trebuie să vedem, să fim extrem de obiectivi, de realişti, în ce măsură se pot realiza, însă determinarea, pentru că de această dată, cum şi eu eram şi în majoritate parlamentară în primul mandat, când am avut onoarea să fiu prima dată parlamentar şi pe urmă ministru şi am avut o determinare extraordinară atunci să avem domeniul Sănătăţii, un domeniu care să fie atunci prioritar. Putem pune o întrebare retorică ce ar fi însemnat pandemia cu exodul de medici continuat din România, dar acum, cu siguranţă noi avem credinţa că este clar că trebuie să fie rândul educaţiei”, a mai spus ministrul Muncii.